παπαγάλοι που μιλάνε
Γιατί οι παπαγάλοι μιλάνε;

Στη φύση οι παπαγάλοι επικοινωνούν μεταξύ τους ώστε να προειδοποιήσουν το σμήνος τους για τυχόν απειλές και για να υπερασπιστούν την περιοχή τους.

Οι παπαγάλοι που μιλάνε και ζουν σε σπίτια ως κατοικίδια, το κάνουν σε μία προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν μαζί σας. Είναι πανέξυπνα και πολύ κοινωνικά πλάσματα και επιζητούν την αλληλεπίδραση με τους κηδεμόνες τους, οπότε οι παπαγάλοι που μιλάνε το κάνουν για να τραβήξουν την προσοχή σας. Αυτή η δυνατότητα ομιλίας τους είναι ένα χαρακτηριστικό που κάνει τους παπαγάλους ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Υπάρχουν είδη παπαγάλων που μπορούν να μάθουν εκατοντάδες λέξεις και άλλα είδη με μικρότερο λεξιλόγιο, αλλά ευκολότερη φροντίδα. Επίσης, η θετική εκπαίδευση, η πλούσια διατροφή και η σωστή φροντίδα είναι παράγοντες που όχι μόνο θα κρατήσουν τον παπαγάλο σας υγιή, αλλά θα αυξήσουν και τις πιθανότητες να μιλήσει.

Ωστόσο, μην μένετε τόσο στο εάν ένας παπαγάλος μπορεί να μιλήσει ή όχι. Κυρίως επικεντρωθείτε στο κατά πόσο μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις ιδιαίτερες ανάγκες φροντίδας του. Μην ξεχνάτε ότι είναι ζώα που ζουν πολλά χρόνια, δένονται με τους κηδεμόνες τους και για να παραμένουν υγιή, πρέπει να τους αφιερώνετε χρόνο καθημερινά.

Παπαγάλοι που μιλάνε: (1) African Grey

Οι παπαγάλοι African Grey, γνωστοί και ως Ζακό, ανήκουν στα δημοφιλέστερα είδη παπαγάλων που μιλάνε και όχι άδικα. Η ικανότητά τους να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία είναι πραγματικά εκπληκτική και μπορούν να μάθουν από 50-200 λέξεις. Μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν ότι με τη σωστή εκπαίδευση, το λεξιλόγιό τους μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 500-1.000 λέξεις. Είναι πανέξυπνα πτηνά με μέσο όρο ζωής τα 40-50 χρόνια. Χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα από τους κηδεμόνες τους, διαφορετικά μπορεί εύκολα να εκδηλώσουν προβληματικές συμπεριφορές όπως το μάδημα των φτερών τους.

Παπαγάλοι που μιλάνε: (2) Παπαγάλος Αμαζονίου

Οι παπαγάλοι Αμαζονίου είναι επίσης γνωστοί για τις εξαιρετικές ικανότητες ομιλίας τους και μπορούν να πουν 100-150 λέξεις. Μάλιστα μπορούν ακόμα και να τραγουδήσουν! Μιλάνε πιο καθαρά από τους African Grey και μπορούν να συνδυάσουν περισσότερες λέξεις μαζί, φτιάχνοντας ακόμα και φράσεις. Ο μέσος όρος ζωής τους είναι τα 50-70 έτη. Δένονται πολύ με τους κηδεμόνες τους και ίσως αναπτύξουν επιθετικές συμπεριφορές απέναντι σε τρίτους. Έχουν μία τάση προς την παχυσαρκία εάν δεν είστε προσεκτικοί με τη διατροφή τους και είναι αρκετά θορυβώδεις.

Παπαγάλοι που μιλάνε: (3)  Παπαγάλος Μονκ ή Κουάκερ

Οι παπαγάλοι Μονκ αν και μικρού μεγέθους, είναι πολύ έξυπνοι και ενεργητικοί. Ο μέσος όρος ζωής τους είναι τα 20-30 χρόνια. Όταν έχουν διάθεση, μπορούν να μιλούν ακατάπαυστα και μπορούν επίσης να μιμούνται ήχους που ακούνε συχνά στο περιβάλλον τους. Μπορούν να πουν 40-100 λέξεις. Ένας αστείος χαρακτηρισμός για τους παπαγάλους Μονκ είναι ότι πρόκειται για μικρούς παπαγάλους με μεγάλη προσωπικότητα. Χρειάζεται προσοχή στη διατροφή τους καθώς μπορεί εύκολα να παχύνουν. Μπορεί να γίνουν επιθετικοί και θορυβώδεις.

Παπαγάλοι που μιλάνε: (4) Παπαγάλος Ringneck

Οι παπαγάλοι Ringneck έχουν καταγωγή από την Ινδία και την Ασία, όπου κρατούνταν ως κατοικίδια από ευγενείς, λόγω της εξαιρετικής ικανότητάς τους να μιλούν. Μπορούν να πουν 100-130 λέξεις. Κατά μέσο όρο ζουν 20-30 χρόνια. Χρειάζονται συχνή αλληλεπίδραση με τους κηδεμόνες τους και μπορεί να γίνουν θορυβώδεις.

Παπαγάλοι που μιλάνε: (5) Παπαγάλος Eclectus

Οι παπαγάλοι Eclectus είναι γνωστοί για την καθαρότητα της ομιλίας τους. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι 20-30 χρόνια. Μπορούν ακόμα και να τραγουδήσουν, συχνά ολόκληρα τραγούδια! Είναι λιγότερο δραστήρια πτηνά, μπορούν όμως να γίνουν αρκετά θορυβώδη. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο αυτών των παπαγάλων είναι η ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ αρσενικών και θηλυκών λόγω των τελείως διαφορετικών χρωμάτων τους. Τα αρσενικά είναι πράσινα με λίγο μπλε και κόκκινο, ενώ τα θηλυκά είναι κόκκινα με μωβ και μαύρο ράμφος. Τα αρσενικά θεωρούνται πιο ήμερα από τα θηλυκά, όμως και τα δύο φύλα έχουν το ίδιο ταλέντο στην ομιλία και τη μίμηση ήχων, καθώς μπορούν να πουν 100-150 λέξεις.

Παπαγάλοι που μιλάνε: (6) Παπαγαλάκια Budgie

Μάλλον δεν περιμένατε να τα βρείτε σε αυτή τη λίστα, αλλά τα χαριτωμένα παπαγαλάκια budgie μπορούν όχι απλά να μιλήσουν, αλλά και να αποκτήσουν ένα μεγάλο λεξιλόγιο. Ωστόσο, επειδή τα Budgie μιλάνε σιγά και όχι τόσο καθαρά μπορεί να μην καταλαβαίνετε ακριβώς τι λέει ή ακόμα και να μην καταλάβετε καν ότι μιλάει εάν δεν του δώσετε την προσοχή σας. Είναι σχετικά εύκολα διαχειρίσιμα πτηνά σε σχέση με τους μεγαλύτερους παπαγάλους. Ο μέσος όρος ζωής τους είναι 5-10 χρόνια, όμως με τη σωστή φροντίδα και προσεγμένη διατροφή μπορούν να ζήσουν πολύ περισσότερο.

Παπαγάλοι που μιλάνε: (7) Παπαγάλος Macaw

Οι παπαγάλοι Μακάο έχουν πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση, υψηλή ευφυΐα και είναι επίσης κοινωνικοί, ενεργητικοί και παιχνιδιάρηδες. Κατά μέσο όρο ζουν από 40-50 χρόνια. Έχουν μέτρια ικανότητα ομιλίας και καθαρή, δυνατή φωνή. Μπορούν να πουν 50-100 λέξεις. Χρειάζονται θετική εκπαίδευση και αλληλεπίδραση με τους κηδεμόνες τους ώστε να διοχετεύουν σωστά την ενέργειά τους. Ο σωστός χειρισμός, κάνει τους Macaw εξαιρετικά κατοικίδια.

Παπαγάλοι που μιλάνε: (8) Παπαγάλος Κοκατού (Cockatoo)

Οι παπαγάλοι Κοκατού είναι απίστευτα έξυπνοι με μέτρια ικανότητα ομιλίας. Μπορούν να πουν 10-50 λέξεις και ο μέσος όρος ζωής τους είναι 30-50 χρόνια. Θεωρούνται ένα από τα πιο θορυβώδη είδη παπαγάλου! Μπορεί να γίνουν δύστροποι και με μία γρήγορη αναζήτηση θα βρείτε αρκετά απολαυστικά βίντεο με παπαγάλους Κακατούα που διαμαρτύρονται, φωνάζοντας στους κηδεμόνες τους ή πετώντας πράγματα. Χρειάζονται πολλή φροντίδα και προσοχή γιατί εύκολα αναπτύσσουν προβληματικές συμπεριφορές όπως το μάδημα των φτερών τους.

Ο παπαγάλος με το ρεκόρ Γκίνες!

Και τώρα ίσως εκπλαγείτε, αλλά ένα budgie με το όνομα Puck κατέκτησε το ρεκόρ Γκίνες αφού μέσα στα χρόνια της ζωής του κατάφερε συνολικά να πει 1.728 λέξεις!

Στο Teacher’s Pet – Pet Shop θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε τροφές & αξεσουάρ για τους παπαγάλους σας, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για την σωστή τους φροντίδα.

Προσφέρουμε αυθημερόν pet shop delivery σε συνεργασία με το efood και τη wolt.

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα άρθρα για πτηνά.