Παπαγαλάκια Budgie

Παπαγαλάκια Budgie

Στο Teacher’s Pet – Pet Shop θα βρείτε παπαγαλάκια Budgie και όλα όσα χρειάζεστε γι’ αυτά τα αξιολάτρευτα πτηνά, μαζί με πολύτιμες συμβουλές για μία όμορφη και αρμονική συμβίωση.

Τα παπαγαλάκια Budgie είναι τα δημοφιλέστερα κατοικίδια παγκοσμίως μετά το σκύλο και τη γάτα.

> Παπαγαλάκια Budgie – Ιστορία

Η ιστορία των Budgie ξεκινά γύρω στο 1840, όταν ο Βρετανός ορνιθολόγος John Gould τα έφερε στην Ευρώπη και σύντομα έγιναν ιδιαίτερα αγαπητά ως κατοικίδια. Ωστόσο στην Αμερική τα Budgie έκαναν την εμφάνισή τους γύρω στο 1920, όμως ιδιαίτερα δημοφιλή έγιναν μερικά χρόνια αργότερα, το 1950.

Τα Budgie προέρχονται από την Αυστραλία όπου τα συναντάμε σε μεγάλα σμήνη. Μάλιστα στο φυσικό τους περιβάλλον είναι λίγο μικρότερα από αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα pet shops, ενώ τα μόνα φυσικά τους χρώματα είναι ο συνδυασμός πράσινου & κίτρινου.

> Παπαγαλάκια Budgie – Χαρακτηριστικά

Τα παπαγαλάκια Budgie είναι από τα μικρότερα είδη παπαγάλων και το μέγεθός τους είναι περίπου 18εκ., φυσικά μαζί με τη χαριτωμένη μακριά ουρά τους.

Τα Budgie μπορούν να ζήσουν κατά μέσο όρο από 5 έως 10 χρόνια και φυσικά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εσάς τους ιδιοκτήτες και τη φροντίδα που τους παρέχετε.

Τα Budgie είναι ιδιαίτερα κοινωνικά και ζουν καλύτερα σε ζεύγη. Εάν αποφασίσετε να πάρετε ένα Budgie τότε θα πρέπει να του αφιερώνετε περισσότερο χρόνο και να φροντίσετε για την διασκέδασή του ακόμα κι όταν λείπετε με παιχνίδια, κρεμαστά σνακ κ.λπ.

> Παπαγαλάκια Budgie – Φύλο

Στα παπαγαλάκια Budgie μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε το αρσενικό από το θηλυκό, βλέποντας το χρώμα του χαλινού τους. Χαλινός ονομάζεται το σημείο ακριβώς πάνω από το ράμφος τους, το οποίο περιβάλει τα ρουθούνια τους. Παραδοσιακά στα αρσενικά Budgie ο χαλινός είναι σκούρο μπλε, ενώ στα θηλυκά μπεζ ή καφέ.

Εάν το Budgie σας είναι μικρό σε ηλικία, δηλαδή κάτω των 4 μηνών, ο χαλινός δεν έχει πάρει το τελικό του χρώμα, οπότε εκεί ίσως λίγο δυσκολευτείτε. Στα νεαρά αρσενικά το χρώμα του χαλινού μπορεί να είναι ανοιχτό μωβ, ενώ στα νεαρά θηλυκά ο χαλινός μπορεί να είναι λευκός ή ανοιχτό γαλάζιο. Το λευκό χρώμα γύρω από τα ρουθούνια είναι επίσης ένδειξη για θηλυκό Budgie.

> Παπαγαλάκια Budgie – Ηλικία

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να μάθετε την ηλικία του Budgie σας, είναι εφόσον φοράει δαχτυλίδι στο πόδι του, να δείτε εκεί το έτος γέννησής του. Εάν δεν έχει δαχτυλίδι, υπάρχουν μερικοί βασικοί τρόποι για να καταλάβετε στο περίπου την ηλικία του Budgie σας ή έστω εάν πρόκειται για ένα νεαρό ή ένα ώριμο πτηνό.

Ο πρώτος τρόπος είναι να δείτε τις ρίγες στο κεφάλι του. Εάν ξεκινούν ακριβώς πάνω από τον χαλινό και το ράμφος, τότε το Budgie είναι μικρό σε ηλικία, περίπου 3-4 μηνών. Όταν το παπαγαλάκι είναι ενήλικο, η περιοχή αυτή είναι καθαρή χωρίς γραμμές. Σε αυτή την περίπτωση οι γραμμές περιορίζονται στο πίσω μέρος και τα πλαϊνά του κεφαλιού.

Κάτι άλλο που μπορείτε να δείτε είναι το χρώμα του ράμφους: μαύρο ή πολύ σκούρο ράμφος έχουν τα Budgie που είναι μικρότερα από 3 μηνών.

Τέλος, τα μάτια των Budgie μας δείχνουν επίσης την ηλικία τους. Εάν τα ματάκια του Budgie σας φαίνονται ολόμαυρα, τότε είναι μικρότερο από 5 μηνών. Εάν όμως τα μάτια του είναι δίχρωμα με ανοιχτόχρωμη ίριδα και μαύρο χρώμα στη μέση, τότε το Budgie είναι τουλάχιστον 8 μηνών.

> Τα παπαγαλάκια Budgie ως κατοικίδια

Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα παπαγαλάκια Budgie είναι πανέξυπνα, παιχνιδιάρικα, πολύ κοινωνικά και με τη δική τους προσωπικότητα. Θα προσθέσουν τη δική τους μοναδική πινελιά στο σπίτι που τα φιλοξενεί με τα κελαηδίσματα, τις φωνούλες και τα ατελείωτα παιχνίδια τους. Δένονται με τα μέλη της οικογένειας που περνούν χρόνο μαζί τους και επιζητούν την παρέα τους. Εάν μάλιστα είναι μικρά σε ηλικία όταν τα αποκτήσετε, μπορείτε ακόμα και να προσπαθήσετε να τα εκπαιδεύσετε προκειμένου να μάθουν να βγαίνουν από το κλουβί, να ανεβαίνουν στο χέρι ή τον ώμο σας και να κάθονται να τα χαϊδεύετε.

> Παπαγαλάκια Budgie – Κλουβί

Τα Budgie είναι δραστήρια & παιχνιδιάρικα, γι’ αυτό και χρειάζονται ένα ευρύχωρο κλουβί που θα χωράει τα παιχνίδια τους και παράλληλα, θα τους επιτρέπει να ανοίγουν με άνεση τα φτερά τους και να πετάνε μέσα σε αυτό. Γενικότερα, όσον αφορά τα κλουβιά των κατοικίδιων πτηνών να θυμάστε ότι όσο μεγαλύτερο το κλουβί, τόσο πιο χαρούμενο και υγιές θα είναι το πτηνό σας.

Επιλέξτε κλουβιά με αρκετά οριζόντια κάγκελα που επιτρέπουν στα Budgie σας να σκαρφαλώνουν. Οι πατήθρες, δηλαδή τα κλαδάκια στα οποία κάθονται, είναι επίσης σημαντικές και πρέπει να είναι από διάφορα υλικά. Ιδανικές είναι οι πατήθρες από φυσικό ξύλο και οι βαμβακερές πατήθρες.

Το σημείο που θα βάλετε το κλουβί είναι επίσης σημαντικό. Επιλέξτε σημεία με φυσικό φως και τοποθετήστε το κλουβί τουλάχιστον στο ύψος του ματιού. Όταν το κλουβί βρίσκεται χαμηλά τα Budgie αισθάνονται ανασφάλεια και βρίσκονται συνέχεια σε επιφυλακή. Επίσης, καλό είναι τουλάχιστον μία πλευρά του κλουβιού να ακουμπάει σε τοίχο. Προσέχουμε να μην τοποθετούμε το κλουβί σε σημεία με ρεύματα αέρα, καθώς τα Budgie είναι επιρρεπή σε κρυολογήματα.

Φροντίστε για την τακτική καθαριότητα του κλουβιού και το κατάλληλο υπόστρωμα στον πάτο του κλουβιού, ώστε να αποφύγετε ασθένειες που σχετίζονται με κακές συνθήκες υγιεινής.

> Παπαγαλάκια Budgie – Διατροφή

Προκειμένου να κρατήσετε τα Budgie σας υγιή, πρέπει να τους προσφέρετε μία ποιοτική ποικιλία διατροφής. Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει ένα εμπλουτισμένο μείγμα παπαγαλίνης, το οποίο πρέπει να συνδυάζεται με μεμονωμένους σπόρους, ανάλογα με την εποχή. Επίσης, η τροφή πέλλετ είναι εξαιρετικής θρεπτικής αξίας για τα Budgie, την οποία ιδανικά συνδυάζουμε με τα μείγματα παπαγαλίνης που ανέφερα προηγουμένως. Ακόμα, φροντίστε να παρέχετε και τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής όπως είναι η αυγοτροφή, το κόκκαλο σουπιάς κ.λπ.

Φυσικά, πρέπει επίσης να δίνετε φρέσκα φρούτα & λαχανικά, αφού ενημερωθείτε για εκείνα που είναι κατάλληλα για τα Budgie.

> Παπαγαλάκια Budgie – Παιχνίδια

Τα παιχνίδια είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο για τα Budgie, αλλά για όλους τους παπαγάλους. Επιλέξτε ασφαλή παιχνίδια από φυσικά, μη τοξικά υλικά & χρώματα. Καταλαβαίνετε ότι το Budgie σας απολαμβάνει το παιχνίδι που του αγοράσατε όταν ασχολείται με αυτό και σταδιακά το διαλύσει. Να θυμάστε ότι πρέπει να ελέγχετε συχνά τα παιχνίδια που υπάρχουν στο κλουβί και όταν κάποιο από αυτά φθαρεί πολύ τότε το απομακρύνουμε.

> Ναι, τα Budgie μιλάνε!

Tα παπαγαλάκια Budgie έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν, καθώς μπορούν να μιμηθούν την ανθρώπινη ομιλία. Ωστόσο, μπορεί να μην καταλαβαίνετε ακριβώς λέει το Budgie σας και μάλιστα στην αρχή πολλοί ιδιοκτήτες δεν καταλαβαίνουν καν ότι το Budgie τους μιλάει. Οπότε δώστε του την προσοχή σας όταν κάνει τις φωνούλες του, ώστε να δείτε εάν ο φτερωτός σας φίλος προσπαθεί να μιλήσει. Περισσότερες πιθανότητες να μιλήσουν έχουν τα αρσενικά, αλλά και τα Budgie που ζουν μόνα τους, καθώς ένας από τους λόγους για τους οποίους οι παπαγάλοι μιλάνε είναι επειδή προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους ιδιοκτήτες τους.

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα άρθρα για πτηνά.