Παπαγαλάκια Lovebirds

Παπαγαλάκια Lovebirds

Στο Teacher’s Pet – Pet Shop θα βρείτε παπαγαλάκια Lovebirds και όλα όσα χρειάζεστε γι’ αυτούς τους πανέμορφους παπαγάλους, μαζί με χρήσιμες συμβουλές σωστής φροντίδας.

> Παπαγαλάκια Lovebirds – Γενικές Πληροφορίες

Τα παπαγαλάκια Lovebirds συγκαταλέγονται στα δημοφιλέστερα είδη παπαγάλων και προέρχονται από την Αφρική, όπου ζουν σε μικρά σμήνη. Είναι πανέμορφα και πολύ εντυπωσιακά πτηνά με μεγάλη ποικιλία στα χρώματα του φτερώματός τους. Το μέγεθός τους είναι μικρό, με μήκος που φτάνει τα 12-16εκ. γι’ αυτό χαρακτηρίζονται και ως παπαγάλοι τσέπης. Η ουρά τους είναι κοντή και χαριτωμένη, ενώ το ράμφος τους είναι σχετικά μεγάλο για το μέγεθός τους.

Η επιστημονική τους ονομασία είναι Αγαπόρνις που προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων “αγάπη” και “ όρνις”, δηλαδή πτηνό. Αγαπόρνις λοιπόν σημαίνει πουλί της αγάπης, χαρακτηρισμός που τους αποδίδεται λόγω της μονογαμικής φύσης τους και του ισχυρού δεσμού που αναπτύσσουν με το ταίρι τους. Τα ζευγάρια των παπαγάλων Lovebirds μένουν μαζί για όλη τους τη ζωή.

Ο μέσος όρος ζωής τους είναι τα 10-15 χρόνια, ενώ με σωστή φροντίδα και ποιοτικό χρόνο με τους ιδιοκτήτες τους, μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 20 χρόνια ζωής.

Συνολικά υπάρχουν 9 είδη Lovebirds, ως κατοικίδια όμως συναντάμε κυρίως 3 από αυτά: τα Peach Faced που είναι και τα δημοφιλέστερα, τα Fischer και τα Black Masked. Σε κάθε είδος υπάρχουν διάφορες χρωματικές μεταλλάξεις, αποτέλεσμα της πολυετούς επαγγελματικής εκτροφής τους.

> Τα Παπαγαλάκια Lovebirds ως Κατοικίδια

Τα Lovebirds είναι πολύ έξυπνα, δραστήρια, ζωηρά και παιχνιδιάρικα. Είναι πολύ κοινωνικά γι’ αυτό δένονται με τους ιδιοκτήτες που τους αφιερώνουν χρόνο.

Η έντονη προσωπικότητά τους σε συνδυασμό με την κυριαρχική τους διάθεση και τη ζήλεια, μπορεί να τα οδηγήσουν σε επιθετικές συμπεριφορές όπως το δάγκωμα, εφόσον δεν εκπαιδευτούν από μικρή ηλικία. Τα θηλυκά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιθετικά, ειδικά την περίοδο αναπαραγωγής και όταν γεννήσουν αυγά.

Αν και μικρά σε μέγεθος τα Lovebirds είναι αρκετά θορυβώδη, αφού είναι πολύ ενεργητικά και τους αρέσει να δηλώνουν την παρουσία τους με τα κελαηδίσματα και τις φωνές τους. Παραδοσιακά δεν ανήκουν στα είδη παπαγάλων που μιλάνε, όμως πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα. Μερικοί υποστηρίζουν ότι τα θηλυκά Lovebirds είναι πιο ικανά στη μίμηση ήχων και την ομιλία.

> Αρσενικά & Θηλυκά Παπαγαλάκια Lovebirds

Στα 3 είδη Lovebirds που αναφέραμε παραπάνω, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε αρσενικά και θηλυκά από την εμφάνισή τους, αφού είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Ο μόνος σίγουρος τρόπος να μάθετε το φύλο του Lovebird είναι το τεστ DNA. Εάν δεν θέλετε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να παρατηρήσετε είτε μικρές λεπτομέρειες στην εξωτερική τους εμφάνιση, είτε τη συμπεριφορά τους.

Όσον αφορά στην εξωτερική τους εμφάνιση, πολλοί λένε ότι τα αρσενικά Lovebirds είναι μεγαλύτερα, όμως αυτό είναι ένα συχνό λάθος. Τα αρσενικά φαίνονται μεγαλύτερα λόγω της στάσης που παίρνουν όταν κάθονται σε κάποιο κλαδί, καθώς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στο μέγεθος των δύο φύλων. Μερικά εξωτερικά χαρακτηριστικά των θηλυκών Lovebirds είναι το πιο στρογγυλό κεφάλι, το μεγαλύτερο ράμφος και οι μεγαλύτεροι δακτύλιοι γύρω από τα μάτια, φυσικά στα είδη που τους διαθέτουν. Σε κάθε περίπτωση η οπτική διαφοροποίηση των δύο φύλων είναι δύσκολη ακόμα και για έμπειρους εκτροφείς.

Όσον αφορά στη συμπεριφορά τους, τα αρσενικά Lovebirds είναι πιο φιλικά. Επίσης, είναι πιθανό να προσπαθήσουν να ταΐσουν το ταίρι ή ακόμα και τον ιδιοκτήτη τους εφόσον έχουν δεθεί μαζί του. Αυτό γίνεται με μία κίνηση που για κάποιον που δεν γνωρίζει μοιάζει σαν ο παπαγάλος να κάνει εμετό. Ωστόσο, αυτή η αναμάσηση τροφής γίνεται προκειμένου ο παπαγάλος να ταΐσει τους αγαπημένους του και είναι μία ένδειξη αγάπης.

Τα θηλυκά Lovebirds είναι πιο κυριαρχικά και είναι πιθανό να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά. Μπορεί να δείτε ότι χαμηλώνουν και ανοίγουν τα φτερά τους στα πλάγια, στάση που συνδέεται με τη διάθεση για ζευγάρωμα. Επίσης, είναι πιθανό να αρχίσουν να κόβουν μικρά κομμάτια χαρτιού ή σχοινιού από τα παιχνίδια τους και να τα τοποθετούν στα φτερά τους, συμπεριφορά που συνδέεται με το ένστικτο προετοιμασίας της φωλιάς. Φυσικά, εάν το Lovebird κάνει αυγά, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι είναι θηλυκό!

> Μπορώ να έχω μόνο ένα Lovebird;

Πολλοί αναρωτιούνται εάν μπορούν να έχουν μόνο ένα Lovebird ή εάν πρέπει πάντα τα Lovebirds να ζουν σε ζευγάρια. Η απάντηση είναι ότι τα Lovebirds μπορούν να ζήσουν και μόνα τους υπό προϋποθέσεις. Ως ιδιοκτήτες πρέπει να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο σε ένα Lovebird και ακριβώς επειδή είναι μόνο του θα δεθεί μαζί σας και θα σας αναζητά. Μην το παραμελήσετε γιατί σύντομα θα εκδηλώσει προβληματικές συμπεριφορές, όπως το μάδημα των φτερών του. Επίσης, πρέπει να φροντίσετε για την ευχάριστη και δημιουργική του απασχόληση τις ώρες που λείπετε, εμπλουτίζοντας οπωσδήποτε το κλουβί του με αρκετά παιχνίδια και κρεμαστά snack.

Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να αφιερώσετε αρκετό χρόνο σε ένα Lovebird ή εάν σας αρέσει περισσότερο η ιδέα του ζευγαριού, τότε μπορείτε να πάρετε δύο. Σε αυτή την περίπτωση τα Lovebirds δένονται μεταξύ τους και είναι πιο δύσκολο να τα εκπαιδεύσετε και να αναπτύξετε μία σχέση μαζί τους.

Βέβαια ακόμα και στην περίπτωση του ζευγαριού υπάρχει η πιθανότητα τα Lovebirds να τσακώνονται, οπότε ειδικά τις πρώτες μέρες που θα τα βάλετε μαζί, πρέπει να τα επιβλέπετε. Εάν παρατηρήσετε ότι τσακώνονται ή ότι ένα από τα δύο βρίσκεται διαρκώς στον πάτο του κλουβιού, τότε θα πρέπει να τα χωρίσετε. Βάλτε τα σε ξεχωριστά κλουβιά, αλλά στο ίδιο δωμάτιο.

> Παπαγαλάκια Lovebirds – Διατροφή

Τα παπαγαλάκια Lovebirds πρέπει να τρέφονται με μία ποικιλία διατροφής που να πλησιάζει σε όσα τρώνε και στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή φρούτα, λαχανικά και σπόρους. Η τροφή σε μορφή πέλλετ πρέπει επίσης να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή τους, καθώς είναι εξαιρετικής θρεπτικής αξίας.

Προσφέρετε ένα ποιοτικό μείγμα παπαγαλίνης, το οποίο θα εμπλουτίζετε με έξτρα σπόρους ανάλογα με την εποχή. Τα Lovebirds λατρεύουν τους ηλιόσπορους, όμως πρέπει να τους τρώνε με μέτρο καθώς οι μεγάλες ποσότητες μπορεί τα παχύνουν ή ακόμα και να οδηγήσουν σε ασθένειες.

Τα Lovebirds πρέπει να έχουν επίσης στη διάθεσή τους αυγοτροφή ως απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής, κόκκαλο σουπιάς που τους προσφέρει ασβέστιο και την ειδική πέτρα για το ακόνισμα του ράμφους.

Όσον αφορά στα φρέσκα φρούτα & λαχανικά, προτού τα προσφέρετε κάντε μία γρήγορη αναζήτηση online για να σιγουρευτείτε ότι είναι μία ασφαλής επιλογή. Μερικές προτάσεις είναι μπρόκολο, καλαμπόκι, καρότο, μήλο, σταφύλια, μπανάνα και αχλάδι. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά τα προσφέρουμε πάντα καλά πλυμένα, στεγνά και χωρίς φλούδες ή κουκούτσια. Επίσης, μην τα αφήνετε πάνω από 1 ώρα στο κλουβί για να μην χαλάσουν.

Ποτέ δεν προσφέρουμε στους παπαγάλους αβοκάντο, σοκολάτα και ό,τι περιέχει ζάχαρη ή αλάτι.

> Παπαγαλάκια Lovebirds – Κλουβί & Φροντίδα

Τα Lovebirds είναι πολύ δραστήρια & ενεργητικά, γι’ αυτό χρειάζονται ένα άνετο κλουβί που τους επιτρέπει να ανοίγουν με άνεση τα φτερά τους ή ακόμα και να πετάνε μέσα σε αυτό. Όπως λέω πάντα, αγοράστε το μεγαλύτερο κλουβί που μπορείτε.

Στους παπαγάλους αρέσει να σκαρφαλώνουν, οπότε επιλέξτε κλουβιά με αρκετά οριζόντια κάγκελα. Εξοπλίστε το κλουβί με άφθονες πατήθρες, σε διάφορα μεγέθη και υλικά. Ιδανική επιλογή για να κρατήσετε τα ποδαράκια τους σε καλή κατάσταση είναι οι πατήθρες από φυσικό, αποστειρωμένο ξύλο. Πολύ καλή επιλογή είναι και οι βαμβακερές πατήθρες.

Τις ημέρες με ηλιοφάνεια βάλτε τους την ειδική μπανιέρα πτηνών ώστε να κάνουν το μπανάκι τους. Τους αρέσει πολύ και τα βοηθά να κρατούν το φτέρωμα και τα πόδια τους υγιή και καθαρά.

Το σημείο που θα βάλετε το κλουβί είναι επίσης σημαντικό. Προκειμένου να έχουν επαφή μαζί σας επιλέξτε κάποιο χώρο του σπιτιού όπου μπορούν να σας βλέπουν. Στο σημείο πρέπει να υπάρχει φυσικό φως και το κλουβί να τοποθετηθεί τουλάχιστον στο ύψος του ματιού. Όταν το κλουβί βρίσκεται χαμηλά τα Lovebirds αισθάνονται ανασφάλεια και στρεσάρονται. Καλό είναι τουλάχιστον μία πλευρά του κλουβιού να ακουμπάει σε τοίχο. Προσέχουμε να μην τοποθετούμε το κλουβί σε σημεία με ρεύματα αέρα, καθώς οι παπαγάλοι είναι επιρρεπείς σε κρυολογήματα.
Φροντίστε για την τακτική καθαριότητα του κλουβιού και το κατάλληλο υπόστρωμα στον πάτο του κλουβιού, ώστε να αποφύγετε ασθένειες που σχετίζονται με κακές συνθήκες υγιεινής.

> Παπαγαλάκια Lovebirds – Παιχνίδια

Τα παιχνίδια είναι απαραίτητα εάν θέλετε τα Lovebirds να είναι υγιή και χαρούμενα. Επιλέξτε ασφαλή παιχνίδια από φυσικά, μη τοξικά υλικά & χρώματα. Ο σκοπός των παιχνιδιών στους παπαγάλους είναι σταδιακά να τα διαλύσουν. Μην αφήνετε τα ίδια παιχνίδια για πολύ καιρό στο κλουβί, γιατί τα Lovebirds βαριούνται. Έχετε μερικά παιχνίδια διαθέσιμα ώστε να τα εναλλάσσετε ανά τακτά διαστήματα. Είναι πιθανό ένα Lovebird να μην πλησιάζει από την αρχή κάποιο νέο παιχνίδι, γιατί ίσως το φοβάται. Δώστε του χρόνο να το συνηθίσει και σύντομα θα αρχίσει να παίζει.

Να θυμάστε ότι πρέπει να ελέγχετε συχνά τα παιχνίδια που υπάρχουν στο κλουβί και όταν κάποιο φθαρεί πολύ να το απομακρύνετε. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα παιχνίδια που έχουν σχοινάκια γιατί με τη χρήση τα σχοινάκια αραιώνουν και υπάρχει ο κίνδυνος να μπλεχτούν στο πόδι του παπαγάλου σας.

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα άρθρα για πτηνά.