Χελωνάκια Νερού
Στο Teacher’s Pet θα βρείτε Χελωνάκια Νερού και όλα όσα χρειάζεστε γι’ αυτά τα χαριτωμένα ζωάκια, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για την σωστή τους φροντίδα.
Τα χελωνάκια νερού ή αλλιώς νεροχελώνες ανήκουν στην οικογένεια των ερπετών και είναι αμφίβια, αφού ζουν μέσα αλλά και έξω από το νερό. Κατάγονται από τη Βόρεια Αμερική.
Το συνηθέστερο είδος νεροχελώνας που συναντάμε στα pet shops είναι η λεγόμενη κοκκινομάγουλη, λόγω των χαρακτηριστικών κόκκινων σημαδιών που υπάρχουν στα πλαϊνά του κεφαλιού της.
> Τα χελωνάκια νερού ως κατοικίδια
Τα χελωνάκια νερού ως κατοικίδια, μπορούν να γίνουν αρκετά κοινωνικά. Όταν εγκλιματιστούν στο περιβάλλον του σπιτιού και σας γνωρίσουν, θα διαπιστώσετε ότι κάθε φορά που πλησιάζετε τη χελωνιέρα τους, θα έρχονται γρήγορα προς τα εσάς, ελπίζοντας σε κάποιο νόστιμο μεζεδάκι.
Ωστόσο, καλό είναι να σέβεστε τον χώρο τους και να μην τα πιάνετε όταν δεν υπάρχει λόγος, γιατί στρεσάρονται. Εάν μάλιστα φοβηθούν πολύ, μπορεί ακόμα και να σας δαγκώσουν. Τον χειμώνα οι νεροχελώνες πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Είναι μία περίοδος που τα χελωνάκια είναι πιο υποτονικά & δεν τρώνε ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά τα φροντίζουμε όπως συνήθως ώστε να τα διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση.
> Πόσο ζουν τα χελωνάκια νερού;
Τα χελωνάκια νερού είναι ζώα που με τη σωστή φροντίδα ζουν πολλά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ζωής τους κυμαίνεται από 20 έως 30 χρόνια, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα κατοικίδιο που θα σας συντροφεύει για πολύ καιρό. Φυσικά, τα χρόνια που θα ζήσει το χελωνάκι σας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εσάς και τη φροντίδα που τους παρέχετε.
> Πόσο μεγαλώνουν τα χελωνάκια νερού;
Πολλοί άνθρωποι που θέλουν να πάρουν χελωνάκι νερού δεν γνωρίζουν ότι μεγαλώνει αρκετά σε μέγεθος. Τα χελωνάκια νερού που θα βρείτε στα pet shops, συνήθως είναι μικρά σε ηλικία και γι’ αυτό είναι και μικρά σε μέγεθος. Όσο όμως το χελωνάκι μεγαλώνει, τόσο θα αυξάνεται και το μέγεθός του, το οποίο σταδιακά θα φτάσει τα 25-35 εκατοστά. Δεν το λες και λίγο!
> Πώς ξεχωρίζουμε τα αρσενικά & τα θηλυκά χελωνάκια;
Το φύλο στα χελωνάκια νερού καθορίζεται από τη θερμοκρασία κατά την επώαση του αυγού. Χαμηλότερες θερμοκρασίες επώασης παράγουν αρσενικά χελωνάκια, ενώ τα θηλυκά γεννιούνται σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Επειδή οι διαφορές στα δύο φύλα σχετίζονται και με το είδος της χελώνας, εδώ μιλάμε για τη λεγόμενη κοκκινομάγουλη, στην οποία μπορούμε να ξεχωρίσουμε το αρσενικό από το θηλυκό, βλέποντας ορισμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους.
Αρχικά, το μέγεθος του καβουκιού είναι μία ένδειξη για το φύλο της νεροχελώνας σας. Βέβαια, η διαφορά στο μέγεθος των δύο φύλων ίσως δεν είναι ορατή, παρά μόνο όταν οι χελώνες ενηλικιωθούν, κάτι που συμβαίνει στην ηλικία των 2-5 ετών για τα αρσενικά, και τα 5-7 έτη για τα θηλυκά. Τα θηλυκά όταν φτάσουν στο τελικό τους μέγεθος, είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά.
Το κάτω μέρος της χελώνας στα αρσενικά είναι κοίλο, κάτι που τα βοηθά να στερεώνονται καλύτερα στα θηλυκά κατά τη διαδικασία αναπαραγωγής. Από την άλλη, στα θηλυκά το κάτω μέρος του καβουκού είναι επίπεδο, κάτι που τους προσφέρει περισσότερο χώρο εσωτερικά για τα αυγά τους.
Τα νύχια στα αρσενικά χελωνάκια είναι αρκετά πιο μακριά από εκείνα των θηλυκών. Επίσης, η ουρά της θηλυκής νεροχελώνας είναι κοντή και λεπτή, ενώ στο αρσενικό η ουρά είναι πιο μακριά.
> Σωστή διατροφή για τα χελωνάκια νερού
Η υγιεινή και πλούσια διατροφή είναι πολύ σημαντική προκειμένου το χελωνάκι σας να ζήσει πολλά χρόνια. Επίσης, θα το κρατήσει υγιές και θα το βοηθήσει να διατηρήσει το κέλυφός του σε άριστη κατάσταση.
Στα ενημερωμένα pet shops θα βρείτε τροφές που προορίζονται ειδικά για νεροχελώνες. Μία γνωστή & συνηθισμένη επιλογή είναι οι γαρίδες, οι οποίες όμως πρέπει να συνδυάζονται με τροφή σε μορφή στικ. Τα ειδικά στικς τροφής προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, ασβέστιο, φώσφορο και ίνες για σωστό μεταβολισμό.
Εάν έχετε περισσότερες από μία χελώνες, καλό είναι να ελέγχετε ότι προλαβαίνουν όλες να φάνε. Να θυμάστε ότι η τροφή αλλά και ο,τιδήποτε φαγώσιμο προσφέρετε στα χελωνάκια σας πρέπει να μπαίνει μέσα στο νερό.
> Επιλογή χελωνιέρας
Η λεγόμενη χελωνιέρα, είναι το σπίτι που θα φιλοξενήσει το χελωνάκι σας. Πρόκειται για μία δεξαμενή η οποία μπορεί να είναι πλαστική ή γυάλινη. Επειδή οι νεροχελώνες είναι όπως είπαμε αμφίβια ζώα, οι χελωνιέρες έχουν ειδικά σημεία τα οποία επιτρέπουν στα χελωνάκια να βγαίνουν από το νερό για να στεγνώσουν και να λιαστούν. Αυτά τα σημεία είναι γνωστά ως νησάκια ή νησίδες.
Η χελωνιέρα που θα αγοράσετε πρέπει να είναι ανάλογη με το μέγεθος της χελώνας σας. Το σωστό μέγεθος χελωνιέρας επιτρέπει στο χελωνάκι να κολυμπάει με άνεση μέσα σε αυτή. Ιδανικά το μήκος της χελωνιέρας πρέπει να είναι 4-5 φορές μεγαλύτερο από το καβούκι της χελώνας, ενώ το νερό που προσθέτουμε σε αυτή πρέπει να έχει τουλάχιστον το τριπλάσιο βάθος από το μέγεθος της νεροχελώνας. Όταν αγοράζετε χελωνιέρα έχετε υπόψιν ότι το χελωνάκι σας θα μεγαλώσει αρκετά τα επόμενα χρόνια, οπότε μπορείτε εξ αρχής να προμηθευτείτε μία μεγαλύτερου μεγέθους.
Προσέξτε να μην παραγεμίσετε τη χελωνιέρα με νερό, γιατί οι χελώνες είναι πολύ καλοί αναρριχητές και είναι πιθανό να καταφέρουν να δραπετεύσουν.
Μπορείτε επίσης να διακοσμήσετε τη χελωνιέρα σας με τα ειδικά διακοσμητικά ενυδρείων, όπως είναι τα ψεύτικα φυτά, οι διακοσμητικοί βράχοι και το χαλίκι. Η διακόσμηση της χελωνιέρας πέρα από το γεγονός ότι θα την κάνει πιο όμορφη, θα προσφέρει στο χελωνάκι σας ένα ακόμα καλύτερο και πιο ενδιαφέρον περιβάλλον διαβίωσης.
Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι τα διακοσμητικά σας να μην έχουν αιχμηρές άκρες γιατί μπορεί να τραυματίσουν το χελωνάκι. Επίσης, το χαλίκι που θα επιλέξετε για τον βυθό της χελωνιέρας να μην είναι πολύ ψιλό, γιατί υπάρχει κίνδυνος οι χελώνες να το καταπιούν.
> Καθαριότητα & φροντίδα νερού
Η τακτική καθαριότητα της χελωνιέρας θα συμβάλει στην καλή υγεία της χελώνας σας και την αποφυγή ασθενειών. Για να μειώσετε το καθάρισμα και να βελτιώσετε κατακόρυφα την ποιότητα στο υδρόβιο περιβάλλον της χελώνας σας, θα σας πρότεινα να τοποθετήσετε ένα φίλτρο νερού. Το φίλτρο συμβάλει στην καλύτερη οξυγόνωση του νερού και διενεργεί βιολογικό καθαρισμό, απομακρύνοντας ακαθαρσίες και υπολείμματα τροφής.
Το νερό στο οποίο ζουν οι χελώνες πρέπει να είναι απαλλαγμένο από το χλώριο, οπότε κάθε φορά που ανανεώνετε το νερό της χελωνιέρας πρέπει να ρίχνετε αντιχλώριο, δηλαδή το ειδικό σκεύασμα που θα βρείτε στα pet shops για την απομάκρυνση του χλωρίου από το νερό των ενυδρείων. Αυτό που δεν πρέπει να λείπει από τη χελωνιέρα είναι και το ειδικό block ασβεστίου, το οποίο τοποθετείται στο νερό και λιώνει σταδιακά, βελτιώνοντας το νερό και προστατεύοντας το κέλυφος της χελώνας.
Επίσης, καθαρίζουμε τα τζάμια της χελωνιέρας από την άλγη, δηλαδή αυτή την πρασινάδα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της με τον καιρό, χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί ή σφουγγαράκι που έχουμε μόνο γι’ αυτή τη δουλειά. Φυσικά δεν χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά και προσέχουμε να μην μένουν χνούδια από το πανί ή υπολείμματα από το σφουγγαράκι.
> Λάμπες για χελωνάκια νερού
Τα χελωνάκια δεν μπορούν να ρυθμίσουν μόνα τους τη θερμοκρασία του σώματός τους. Γι’ αυτό έχουν ανάγκη από μία πηγή θερμότητας, ώστε να κρατάνε σταθερή τη θερμοκρασία τους. Στη φύση, αυτό γίνεται με τις ακτίνες του ήλιου. Στη χελωνιέρα, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείτε τις ειδικές λάμπες για ακτινοβολία και θερμότητα, τις οποίες τοποθετούμε πάνω από το σημείο στο οποίο βγαίνουν να στεγνώσουν. Προσοχή να μην τοποθετείτε τις λάμπες πολύ κοντά στις χελώνες, καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων.
Εάν δεν έχετε τις ειδικές λάμπες στις χελώνες σας, τότε μπορείτε να τοποθετείτε τη χελωνιέρα σε σημείο που τη χτυπάει ο ήλιος. Σε αυτή την περίπτωση όμως, πρέπει να προσέχετε πολύ τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται, καθώς εάν ανέβει πολύ, το χελωνάκι σας μπορεί να πάθει θερμοπληξία.
> Χελωνάκια νερού και σαλμονέλα
Τα χελωνάκια νερού, ως ερπετά, μπορεί να μεταφέρουν σαλμονέλα. Γι’ αυτό και δεν ενδείκνυνται ως κατοικίδια για παιδιά κάτω των 5 ετών, καθώς τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν μπορούν να τηρήσουν σχολαστικά τους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και να μην βάζουν τα χέρια στο στόμα.
Βέβαια, για να πούμε την αλήθεια το χελωνάκι δεν είναι ένα κατοικίδιο που πρέπει να πιάνουμε με τα χέρια μας. Όχι μόνο για τον κίνδυνο μετάδοσης σαλμονέλας αλλά κι επειδή μία τέτοια κίνηση το φοβίζει και το στρεσάρει.
Φυσικά δεν χρειάζεται φόβος και πανικός, αλλά απλά να τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Σε κάθε επαφή σας με το χελωνάκι ή τον εξοπλισμό του πλύντε καλά τα χέρια σας με χλιαρό νερό και σαπούνι. Επίσης, καθαρίστε σχολαστικά τις επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με τα πράγματα της χελώνας σας, όπως για παράδειγμα τον νιπτήρα όπου καθαρίσατε τη χελωνιέρα του.
> Ασθένειες στα χελωνάκια νερού
Οι ασθένειες που συναντάμε στα χελωνάκια νερού συνήθως προσβάλουν το δέρμα, το κέλυφος, τα μάτια και το αναπνευστικό τους. Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι με καλή διατροφή, τακτική καθαριότητα και σωστή φροντίδα μπορείτε να προλάβετε την εμφάνισή τους. Μερικές ενδείξεις ασθένειας ή έλλειψης βιταμινών μπορεί να είναι τα σημάδια στο καβούκι, τα εξογκώματα στο δέρμα, τα πρησμένα μάτια, η άρνηση της τροφής και η νωχελικότητα. Όταν παρατηρήσετε κάτι από αυτά συμβουλευτείτε άμεσα κτηνίατρο ή κάποιο εξειδικευμένο pet shop.