γιατί η γάτα μου δαγκώνει

Γιατί η γάτα μου δαγκώνει; Ένα πονεμένο ερώτημα για πολλούς ιδιοκτήτες γάτας. Γενικότερα, το δάγκωμα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τις γάτες και όσο παράξενο κι αν ακούγεται, δεν δηλώνει πάντα επιθετικότητα. 

Γιατί η γάτα μου δαγκώνει;

Τα μικρά γατάκια, συνήθως δαγκώνουν, όταν επιζητούν την προσοχή, όταν εξερευνούν το περιβάλλον γύρω τους ή απλά επειδή περνούν οδοντοφυΐα. Οι ενήλικες γάτες, δαγκώνουν είτε επειδή θέλουν να ασχοληθείτε μαζί τους, είτε επειδή κάτι δεν τους αρέσει. Στην τελευταία περίπτωση, το δάγκωμα είναι ένα σήμα που σας στέλνει η γάτα, προκειμένου να σταματήσετε αυτό που κάνετε. Όταν φτάσουν στο σημείο να δαγκώσουν, σημαίνει ότι χρειάζονται ένα διάλειμμα από ό,τι κι αν κάνετε μαζί εκείνη τη στιγμή.

Γιατί η γάτα μου δαγκώνει ξαφνικά όταν τη χαϊδεύω;

Επειδή πολύ απλά δεν θέλει να τη χαϊδέψετε άλλο. Μην το πάρετε προσωπικά, η γάτα σας δεν το κάνει με επιθετική διάθεση. Σίγουρα έχουν προηγηθεί προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία εσείς είτε δεν καταλάβατε είτε συνειδητά αγνοήσατε. Η ελαφριά κίνηση της ουράς, ή το κατέβασμα των αυτιών δείχνουν ότι η γάτα σας βρίσκεται σε υπερδιέγερση και ήρθε η ώρα να σταματήσετε να ασχολείστε μαζί της. Το να μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια που σας στέλνει η γάτα όταν ενοχλείται, θα σας γλιτώσει από μελλοντικά δαγκώματα.

Γιατί η γάτα μου δαγκώνει όταν παίζουμε;

Η διάθεση για παιχνίδι είναι φυσικά πιο έντονη στα γατάκια, όμως είναι κάτι που συνεχίζει να αρέσει και στις ενήλικες γάτες. Κάποιες φορές οι ιδιοκτήτες αυτό το ξεχνάνε και δεν φροντίζουν να προσφέρουν άφθονο παιχνίδι στις ενήλικες γάτες τους. Έτσι, οι γάτες που ζουν μόνιμα μέσα σε σπίτια μπορεί να χρησιμοποιήσουν για το παιχνίδι τους πράγματα που σίγουρα δεν θέλετε, όπως τα έπιπλα ή οι κουρτίνες σας. Μπορούν ακόμα και να βάλουν εσάς τους ίδιους στη θέση του θηράματος κι έτσι να αρχίσουν να σας κάνουν επιθέσεις, πάντα στα πλαίσια του δικού τους παιχνιδιού.

Η γάτα μου δαγκώνει με επιθετική διάθεση

Το πραγματικά επιθετικό δάγκωμα της γάτας είναι κάτι που όντως πρέπει να σας προβληματίσει. Είναι εύκολο να ξεχωρίσετε το επιθετικό δάγκωμα γιατί θα σας προκαλέσει ένα σχετικά σοβαρό και βαθύ τραύμα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το επιθετικό δάγκωμα της γάτας είναι να παρατηρήσετε τι είναι αυτό που πυροδοτεί την επιθετικότητά της και να το προλάβετε.

Πώς να αντιδράσω όταν η γάτα μου δαγκώνει;

Σε καμία περίπτωση δεν τιμωρούμε τη γάτα, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα επιθετικό δάγκωμα. Η τιμωρία δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Το αντίθετο μάλιστα, θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Εάν τώρα το επιθετικό δάγκωμα συμβαίνει συχνά και δεν καταλαβαίνετε γιατί, τότε ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας καθώς μπορεί να οφείλεται σε ιατρικούς λόγους.

Φροντίδα δαγκώματος γάτας

Το δάγκωμα της γάτας θέλει προσοχή στη φροντίδα του καθώς μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις. Εάν το δάγκωμα σας κάνει πληγή ζητήστε ιατρική συμβουλή για τα περαιτέρω βήματα. Κάποιες πρώτες ενέργειες είναι να καθαρίστε το σημείο με σαπούνι και νερό & στη συνέχεια να βάλετε αντισηπτικό.

Πώς θα σταματήσει η γάτα μου να δαγκώνει;

Για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να σας δαγκώνει θα πρέπει να της προσφέρετε πιο ενδιαφέρουσες εναλλακτικές. Φροντίστε να έχει παιχνίδια που της κινούν το ενδιαφέρον και με τα οποία βλέπετε ότι παίζει. Με αυτόν τον τρόπο εκτονώνει τα φυσικά της ένστικτα κυνηγώντας, δαγκώνοντας και αρπάζοντας με τα νύχια της τα παιχνίδια αντί για εσάς. Μάλιστα την ώρα που παίζει, μπορείτε να την επιβραβεύσετε, δίνοντάς της προσοχή ή και μία μικρή λιχουδιά, ώστε να ενισχύσετε αυτή τη συμπεριφορά.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα χέρια ή τα πόδια σας για να παίξετε με τη γάτα σας, γιατί έτσι τα αντιλαμβάνεται ως μέρος του παιχνιδιού και κατ’ επέκταση θεωρεί ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο να τα δαγκώσει ή να τα γρατζουνίσει.

Να θυμάστε ότι η γάτα δεν σας δαγκώνει γιατί θέλει να σας εκδικηθεί, αλλά επειδή είναι ο τελευταίος τρόπος που έχει για να σας πει ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι κάτι δεν της αρέσει. Μάθετε να διαβάζετε τα προειδοποιητικά σημάδια που σας στέλνει και φροντίστε να της προσφέρετε πιο διασκεδαστικές εναλλακτικές ώστε τα δόντια της να μην καταλήγουν πάνω σας.

Στο Teacher’s Pet θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για τις γατούλες σας, μαζί με πολύτιμες συμβουλές για την καλή τους υγεία.

Μπορείτε να παραγγείλετε και μέσω efood και να παραλάβετε σε λίγα μόνο λεπτά!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για γάτες.