γιατί δεν τρώει ο σκύλος

Γιατί δεν τρώει ο σκύλος; Ας δούμε μαζί τους πιθανούς λόγους.

Αρχικά, αυτό που πρέπει να δούμε είναι το πώς κρίνετε την όρεξη του σκύλου σας. Εάν για παράδειγμα ανησυχείτε γιατί ο σκύλος σας δεν τρώει τις ποσότητες που αναγράφονται στη συσκευασία της ξηράς τροφής, πρέπει να θυμάστε ότι αυτές οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Ένας σκύλος μπορεί να φάει το 60-70% από την προτεινόμενη ποσότητα τροφής και παρόλα αυτά να παραμένει υγιής και ενεργητικός.

Στην περίπτωση που ο σκύλος όντως δεν τρώει την ξηρά τροφή, πρέπει να εντοπίσετε τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Ένα βασικό ερώτημα είναι εάν αυτό συνέβη ξαφνικά, δηλαδή εάν έχετε έναν σκύλο που έτρωγε κανονικά και πλέον αυτό έχει αλλάξει, ή εάν έτσι κι αλλιώς έχετε έναν σκύλο ας πούμε ιδιότροπο με το φαγητό του, οπότε ανέκαθεν βιώνατε μία δυσκολία σε αυτό το θέμα.

> Γιατί Δεν Τρώει ο Σκύλος – Ασθένεια

Ο σκύλος σας δεν τρώει γιατί ίσως είναι άρρωστος. Η απώλεια της όρεξης για φαγητό μπορεί να οφείλεται σε κάποια ασθένεια, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να παρατηρήσετε εάν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως εμετός, διάρροια, συχνοουρία κ.λπ. Επίσης, παρατηρήστε εάν υπάρχουν αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου. Συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον κτηνίατρό σας ώστε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο ασθένειας. Πρώτα σιγουρευόμαστε ότι δεν συμβαίνει κάτι παθολογικό και στη συνέχεια αναζητάμε άλλες αιτίες.

> Γιατί Δεν Τρώει ο Σκύλος – Φαρμακευτική Αγωγή / Πρόσφατος Εμβολιασμός

Ο σκύλος σας είναι πιθανό να μην τρώει επειδή λαμβάνει ή έλαβε πρόσφατα φαρμακευτική αγωγή ή επειδή έκανε κάποιο εμβόλιο. Τα φάρμακα και τα εμβόλια κάποιες φορές έχουν παρενέργειες που επηρεάζουν την όρεξη του σκύλου. Αυτό φυσικά είναι κάτι παροδικό και σύντομα ο σκύλος σας θα τρώει όπως πριν. Για να είστε σίγουροι ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας και σε αυτή την περίπτωση.

> Γιατί Δεν Τρώει ο ΣκύλοςΑλλαγές στην Καθημερινότητά του

Ο σκύλος σας είναι πιθανό να μην τρώει επειδή κάτι άλλαξε στην καθημερινότητά του. Οι σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή των ιδιοκτητών, επηρεάζουν και τα κατοικίδιά τους. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να είναι η μετακόμιση, η αλλαγή δουλειάς, ένα νέο μωρό στο σπίτι, η απώλεια ενός προσώπου της οικογένειας και πολλά ακόμη.

Ωστόσο, τα κατοικίδια μπορεί να στεσαριστούν και από μικρότερες αλλαγές ή πράγματα που σε εμάς φαίνονται ασήμαντα. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι οι δυνατοί θόρυβοι όπως τα πυροτεχνήματα, θόρυβος από μαστορέματα σε διπλανό σπίτι, ή ακόμα και μικρές αλλαγές όπως ότι αλλάξατε την ώρα ή το σημείο που τρώει. Γενικότερα, σκεφτείτε εάν έχει υπάρξει κάποια μεγάλη ή μικρή αλλαγή που ίσως έχει επηρεάσει τον σκύλο σας.

> Γιατί Δεν Τρώει ο ΣκύλοςΤαξίδι

Ο σκύλος σας είναι πιθανό να μην τρώει λόγω πρόσφατου ταξιδιού ή μετακίνησής του. Το ταξίδι είναι μία διαδικασία που στρεσάρει τον σκύλο και σε συνδυασμό με την αλλαγή περιβάλλοντος είναι κάτι που μπορεί προσωρινά να επηρεάσει την όρεξη. Αφού φτάσετε στον προορισμό σας, δώστε του χρόνο να ξεκουραστεί, να ηρεμήσει και να γνωρίσει το νέο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

> Γιατί Δεν Τρώει ο ΣκύλοςΚακή Συντήρηση Τροφής

Ο σκύλος σας είναι πιθανό να μην τρώει όταν η τροφή του δεν συντηρείται σωστά, οπότε εδώ πλέον μιλάμε για έναν παράγοντα που σχετίζεται με το ίδιο το φαγητό του. Αρχικά, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης.

Επίσης, εάν παίρνετε μεγάλες συσκευασίες ξηράς τροφής τις οποίες κρατάτε για αρκετό καιρό, φροντίστε είτε να κλείνετε καλά τη συσκευασία, είτε να την αποθηκεύετε σε δοχεία τα οποία κλείνουν. Όταν η συσκευασία ξηράς τροφής μένει ανοιχτή, με τον καιρό οι κροκέτες ξεραίνονται. Γι’ αυτό ίσως παρατηρείτε ότι ο σκύλος σας τρώει με πολύ όρεξη την τροφή του όταν την πρωτοαγοράζετε, αλλά από κάποιο σημείο και μετά, δεν δείχνει τον ίδιο ενθουσιασμό.

Όσον αφορά την υγρή τροφή, δηλαδή τις κονσέρβες, τα φακελάκια κ.λπ. όταν την ανοίξετε, πρέπει να την τυλίξετε με μεμβράνη και να τη βάλετε στο ψυγείο, όπου κατά μέσο όρο διατηρείται για 2 ημέρες.

> Γιατί Δεν Τρώει ο Σκύλος – Μήπως Βαρέθηκε την Τροφή του;

Κάτι άλλο που αναρωτιούνται πολλοί ιδιοκτήτες όταν ο τετράποδος φίλος τους σταματήσει να τρώει, είναι μήπως ο σκύλος βαρέθηκε την τροφή του. Είναι μία ερώτηση που συζητάμε σχεδόν καθημερινά με τους πελάτες μας στο pet shop. Σε αυτό το σημείο λοιπόν θα σας πω ότι ναι υπάρχουν σκύλοι που είναι πιο επιλεκτικοί και ιδιότροποι με το φαγητό τους, όμως ένας υγιής, πεινασμένος σκύλος δεν σταματάει να τρώει την ξηρά τροφή του, απλά επειδή βαρέθηκε.

Αυτό που συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι ο πανέξυπνος σκύλος σας ξέρει ότι εάν δεν φάει την ξηρά τροφή του, τότε αντί γι’ αυτή θα φάει λαχταριστά μεζεδάκια. Τι ακριβώς εννοώ με αυτό; Ας το δούμε με ένα παράδειγμα. Σκεφτείτε ένα όχι ιδιαίτερα δημοφιλές φαγητό, ας πούμε φασολάκια. Κάποιος λοιπόν σας σερβίρει φασολάκια αλλά εσείς δεν τα αγγίζετε καν. Και τι γίνεται; Μετά από λίγο, τα φασολάκια εξαφανίζονται και στη θέση τους εμφανίζεται ένα σουβλάκι! Τι θα κάνετε λοιπόν την επόμενη φορά που ο ίδιος άνθρωπος θα σας σερβίρει φασολάκια; Φυσικά δεν θα τα φάτε γιατί ξέρετε ότι θα ακολουθήσει ένα νοστιμότατο σουβλάκι!

Έτσι ακριβώς σκέφτεται και ένας σκύλος στον οποίο προσφέρουμε ένα σωρό άλλες επιλογές, επειδή δεν έφαγε την τροφή του. Όταν προσφέρετε κάτι άλλο στον σκύλο αμέσως μόλις πάρετε το μπολ με το φαγητό του το οποίο δεν έφαγε, είναι σαν να τον επιβραβεύετε γι’ αυτό. Φυσικά, δεν αφήνετε τον σκύλο να λιμοκτονήσει, αλλά προσπαθήστε να συγκρατηθείτε ώστε η ξηρά τροφή να φαίνεται σαν η μόνη του επιλογή.

Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και η ποιότητα της ξηράς τροφής που προσφέρετε στον σκύλο σας. Βεβαιωθείτε ότι η τροφή του είναι νόστιμη, θρεπτική και ποιοτική. Πώς θα το κάνετε αυτό; Απλά κοιτώντας την ετικέτα συστατικών. Οι καλές τροφές έχουν κρέας σαν πρώτο συστατικό, ιδανικά φρέσκο. Επίσης, δεν πρέπει να περιέχουν καλαμπόκι, σιτηρά και άλλα αλλεργιογόνα.

Πράγματι υπάρχουν σκύλοι που πρέπει να δοκιμάσουν διάφορες τροφές προκειμένου να καταλήξουμε σε μία την οποία να τρώνε ευχάριστα. Όμως ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις σκύλων δεν πρέπει να προσφέρουμε λιχουδιές και φυσικά, ούτε δικό μας φαγητό, γιατί έτσι σαμποτάρουμε την προσπάθεια που γίνεται, ώστε ο σκύλος να τρώει την τροφή του. Όταν αυτό το πετύχουμε και ο σκύλος καταναλώνει όλα τα προγραμματισμένα γεύματα ξηράς τροφής χωρίς πρόβλημα, τότε μπορούμε να προσφέρουμε λιχουδιές, καλής ποιότητας που είναι ειδικά σχεδιασμένες για σκύλους.

> Γιατί δεν Τρώει ο Σκύλος – Συμβουλές για να Φάει την Ξηρά Τροφή

Το πρώτο και βασικό βήμα είναι να κόψετε τις λιχουδιές και να μην προσφέρετε στον σκύλο κανένα άλλο φαγώσιμο εκτός από ξηρά τροφή. Επίσης: 

> Επιλέξτε μία πραγματικά καλή ξηρά τροφή που να περιέχει φρέσκο κρέας, ιδανικά ως 1ο συστατικό. Το φρέσκο κρέας κάνει την ξηρά τροφή όχι μόνο ποιοτική αλλά και πολύ γευστική. Φυσικά, μία καλή τροφή δεν πρέπει απαραίτητα να είναι και ακριβή. Στο Teacher’s Pet κάνουμε εμείς την έρευνα για εσάς και σας προτείνουμε τις καλύτερες επιλογές τροφής στην τιμή που ψάχνετε. 

> Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να ανακατέψετε την ξηρά τροφή με υγρή τροφή καλής ποιότητας, για να της δώσετε έξτρα γευστικότητα. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε στην ξηρά τροφή λίγο χλιαρό νερό.

> Εάν στον σκύλο σας αρέσει το ψάρι, μπορείτε να προσθέσετε στην τροφή του λάδι σολομού για έξτρα γεύση και παράλληλα να του προσφέρετε και τα πολλαπλά οφέλη του, καθώς το λάδι σολομού προσφέρει υγιές δέρμα και λαμπερό τρίχωμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει τις αρθρώσεις.

> Ταΐστε τον σκύλο σας συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα. Συνήθως οι ενήλικοι σκύλοι τρώνε 2 φορές την ημέρα, ενώ τα κουτάβια 3-4 φορές ανάλογα με την ηλικία τους.

> Ταΐστε με τον σωστό τρόπο. Βάλτε την ξηρά τροφή και αφήστε το μπολ διαθέσιμο 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια παίρνετε το μπολ με την τροφή και το εμφανίζετε ξανά την επόμενη καθορισμένη ώρα φαγητού, χωρίς να προσφέρετε κανένα άλλο φαγώσιμο ανάμεσα στα γεύματα.

> Αφήστε το μπολ με το φαγητό στον σκύλο σας και φύγετε. Είναι καλύτερα να φάει μόνος του ώστε να μην του μεταφέρετε το άγχος σας για το αν θα φάει ή όχι.

> Ταΐστε τον σκύλο προτού ξεκινήσετε να ετοιμάζετε το δικό σας φαγητό, ώστε να μην του μυρίζει.

> Κάντε τον σκύλο σας να πεινάσει! Βγάλτε τον βόλτα ή παίξτε μαζί του πριν την ώρα του φαγητού.

> Δοκιμάστε διάφορα είδη μπολ, πιο ψηλά ή πιο χαμηλά. Ρίξτε λίγες κροκέτες ακόμα και στο πάτωμα δίπλα στο μπολ του.

> Εάν ταΐζετε τον σκύλο σας μαζί με άλλα ζώα, δοκιμάστε να τον ταΐσετε μόνο του.

Να θυμάστε πως όταν ο σκύλος σας δεν τρώει και αυτό δεν οφείλεται σε λόγους υγείας, τότε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί, αρκεί να ενημερωθείτε σωστά και να ακολουθήσετε τις κατάλληλες συμβουλές.

Στο Teacher’s Pet – Pet Shop εξειδικευόμαστε στα θέματα διατροφής, επιλέγοντας προσεκτικά τις τροφές που υπάρχουν στο κατάστημά μας. Ελάτε να συζητήσουμε από κοντά όποιο θέμα διατροφής σας απασχολεί.

Προσφέρουμε αυθημερόν pet shop delivery σε συνεργασία με το efood και τη wolt.

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα άρθρα για σκύλους.