τοξικές & επικίνδυνες τροφές για γάτες mrs petfect

Είναι δύσκολο να αντισταθείτε όταν η γάτα σας παρακαλάει για κάποια λιχουδιά κι έτσι καταλήγετε να της δίνετε από κάτι που τρώτε ή πίνετε. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τροφές που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες ή ακόμα και τοξικές για τις γάτες, με κίνδυνο να τις οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες ή ακόμα και στο θάνατο.

Ακόμα κι αν δεν της προσφέρετε δικό σας φαγητό, πρέπει να προσέξετε ώστε η γάτα να μην έχει πρόσβαση στις επικίνδυνες τροφές που θα αναφέρουμε. Ασφαλίστε τα ντουλάπια, μην αφήνετε τις κούπες και τα ποτήρια σας εκτεθειμένα και προσέξτε ιδιαίτερα τη γάτα σας όταν μαγειρεύετε ή ετοιμάζετε το τραπέζι.

Ας δούμε μερικές τροφές που είναι επικίνδυνες ή ακόμα και τοξικές για τις γάτες.

Τοξικές & Επικίνδυνες Τροφές για Γάτες – Αλκοόλ

Ποτά αλλά και φαγητά που περιέχουν αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρά συμπτώματα στη γάτα σας ή ακόμα χειρότερα να την οδηγήσουν σε κώμα ή θάνατο. Μία μικρή ποσότητα αλκοόλ είναι αρκετή για να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο συκώτι και τον εγκέφαλο της γάτας, γι’ αυτό κρατήστε τη μακριά από τα ποτήρια σας.

Τοξικές & Επικίνδυνες Τροφές για Γάτες – Ωμή Ζύμη Μαγιάς

Η μαγιά χρησιμοποιείται ως διογκωτικός παράγοντας στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, κάνοντας την εκάστοτε ζύμη να φουσκώσει. Εάν η λοιπόν η γάτα σας φάει ωμή ζύμη που περιέχει μαγιά, τότε η ζύμη θα φουσκώσει στο στομάχι της, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για το πεπτικό της σύστημα. Επίσης, κατά τη διαδικασία της ζύμωσης δημιουργείται αιθανόλη, δηλαδή αλκοόλ, το οποίο όπως σας ανέφερα ήδη είναι πολύ επικίνδυνο.

Τοξικές & Επικίνδυνες Τροφές για Γάτες – Σοκολάτα

Η σοκολάτα περιέχει μία ομάδα ενώσεων που ονομάζονται μεθυλοξανθίνες και είναι τοξικές για τις γάτες. Η συγκέντρωση αυτών των ουσιών εξαρτάται από το είδος της σοκολάτας. Η σκόνη κακάο και οι σκούρες σοκολάτες είναι τα πιο επικίνδυνα είδη, καθώς περιέχουν μεθυλοξανθίνες σε μεγαλύτερες ποσότητες. Σε κάθε περίπτωση κρατήστε όλες τις σοκολάτες μακριά από τη γάτα σας.

Τοξικές & Επικίνδυνες Τροφές για Γάτες – Καφεΐνη

Η γνωστή και για πολλούς αγαπημένη καφεΐνη ανήκει επίσης στις μεθυλοξανθίνες, οπότε καθίσταται τοξική για τις γάτες. Κρατήστε τις γατούλες μακριά από κούπες με καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, ενεργειακά ποτά και ο,τιδήποτε άλλο περιέχει καφεΐνη.

Τοξικές & Επικίνδυνες Τροφές για Γάτες – Γάλα & Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Δυστυχώς πολλοί ιδιοκτήτες προσφέρουν γάλα στις γάτες τους, χωρίς να γνωρίζουν ότι τους κάνουν κακό. Πολλές γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, γι’ αυτό δεν μπορούν να αφομοιώσουν με ευκολία τροφές όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο γαστρεντερικό τους σύστημα γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγονται. Εάν χρειαστεί να δώσετε γάλα σε μικρά γατάκια, τότε πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτείτε το ειδικό γάλα που θα βρείτε στα pet shops.

Τοξικές & Επικίνδυνες Τροφές για Γάτες – Σταφύλια & Σταφίδες

Εάν η γάτα σας φάει σταφύλια ή σταφίδες τότε μπορεί ταχύτατα να οδηγηθεί σε νεφρική ανεπάρκεια. Ο ακριβής λόγος που συμβαίνει αυτό παραμένει άγνωστος, όμως ακόμα και η κατανάλωση μικρής ποσότητας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.

Τοξικές & Επικίνδυνες Τροφές για Γάτες – Κρεμμύδι & Σκόρδο

Το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο διασπούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια της γάτας και οδηγούν σε αναιμία. Αποθηκεύστε τα σε μέρη που δεν είναι προσβάσιμα από τη γάτα σας. Το ίδιο ισχύει και για την αποξηραμένη μορφή τους όπως η σκόνη κρεμμυδιού ή σκόρδου.

Τοξικές & Επικίνδυνες Τροφές για Γάτες – Ωμά Κρέατα & Ψάρια

Τα ωμά κρέατα και ψάρια μπορεί να περιέχουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση στις γάτες, όπως και στους ανθρώπους. Επίσης, τα ωμά ψάρια περιέχουν ένα ένζυμο που καταστρέφει τη βιταμίνη Β1 στον οργανισμό της γάτας. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα. Μην της δίνετε ωμά κρέατα και ψάρια και φροντίστε να μην τα αφήνετε εκτεθειμένα στον πάγκο της κουζίνας γιατί την βάζετε σε πειρασμό.

Τοξικές & Επικίνδυνες Τροφές για Γάτες – Ωμά Αυγά

Όπως συμβαίνει με τα ωμά κρέατα και ψάρια, έτσι και τα ωμά αυγά μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια που οδηγούν σε τροφικές δηλητηριάσεις. Ωστόσο, τα ωμά αυγά περιέχουν και ένα ένζυμο που αποτρέπει την απορρόφηση της βιοτίνης από τον οργανισμό της γάτας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα και το τρίχωμά της.

Τοξικές & Επικίνδυνες Τροφές για Γάτες – Αποφάγια, Λίπη & Μαγειρεμένα Κόκαλα

Τα αποφάγια περιέχουν ένα σωρό συστατικά που είναι τελείως ακατάλληλα για τις γάτες. Τα λίπη είτε μαγειρεμένα είτε ωμά μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές. Τα μαγειρεμένα κόκαλα γίνονται εύθραυστα και μπορούν να αποβούν μοιραία, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καρφωθούν στο λαιμό ή το έντερο της γάτας.

Τοξικές & Επικίνδυνες Τροφές για Γάτες – Τροφή για Σκύλους

Οι σκυλοτροφές και οι γατοτροφές μοιράζονται κάποια κοινά συστατικά, όμως έχουν και ουσιαστικές διαφορές, καθώς απευθύνονται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες ζώων. Η γάτα σας δεν θα πάθει κάτι εάν δοκιμάσει λίγη σκυλοτροφή, όμως δεν πρέπει να τη χρησιμοποιείτε συστηματικά, καθώς δεν μπορεί να καλύψει τις ειδικές διατροφικές της ανάγκες.

Τοξικές & Επικίνδυνες Τροφές για Γάτες – Τόνος σε Κονσέρβα

Πολλές γάτες λατρεύουν τον τόνο, όμως δεν πρέπει να τις ταΐζετε με κονσέρβα τόνου ανθρώπινης κατανάλωσης. Ο λόγος είναι ότι δεν τους προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και περιέχει πολύ αλάτι. Επίσης, η συχνή κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στις γάτες λόγω της υψηλής συγκέντρωσης υδραργύρου. Εναλλακτικά, προσφέρετε στη γάτα σας μία καλής ποιότητας κονσέρβα τόνου, ειδικά σχεδιασμένη για γατούλες.

Τοξικές & Επικίνδυνες Τροφές για Γάτες – Ξυλιτόλη

Η ξυλιτόλη είναι μία γλυκαντική ουσία που λειτουργεί ως υποκατάστατο της ζάχαρης και υπάρχει σε πολλά τρόφιμα. Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες για τη γάτα σας. Ξυλιτόλη μπορεί να περιέχουν τρόφιμα όπως μπισκότα, τσίχλες, έτοιμα ροφήματα, γλυκά, οδοντόκρεμες, χυμοί κ.ά.

Σημάδια Δηλητηρίασης Γάτας

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα δηλητηρίασης στις γάτες είναι: δύσπνοια, σύγχυση, βήχας, διάρροια, κατανάλωση περισσότερου νερού, δυσκολία στην ούρηση, συχνές ή αντίθετα αραιές επισκέψεις στην τουαλέτα, διεσταλμένες κόρες ματιών, εμετός, τρέμουλο, αδυναμία κ.ά.

Εάν η γάτα σας καταναλώσει κάποια τοξική τροφή επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον σχετικά, ακόμα κι αν η γάτα δεν παρουσιάζει άμεσα συμπτώματα.

Στο Teacher’s Pet – Pet Shop θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για τις γατούλες σας, μαζί με πολύτιμες συμβουλές για την ευζωΐα τους.

Προσφέρουμε αυθημερόν pet shop delivery σε συνεργασία με το efood και τη wolt.

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα άρθρα για γάτες.