γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας

Αναρωτιέστε γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας; Κι εμείς!

Γι’ αυτό και ρωτήσαμε τον Τσίτσο τη γάτα, που ως γάτα βεβαίως βεβαίως έχει κι έναν λόγο παραπάνω. Έτσι με πολλή χαρά και ευγνωμοσύνη για την ευγενική του συνεργασία, σας παραθέτουμε τα λόγια του:

Γεια σας! Δεν έχουμε συστηθεί! Είμαι ο Τσίτσος η γάτα πριγκίπισσα. Όταν οι αγαπημένοι του φοβερού pet shop Teacher Pet μου πρότειναν να γράψω ένα άρθρο για ένα καυτό γατο-θέμα εγώ πέταξα τη σκούφια μου!

Αποφάσισα να ρίξω φως στο μυστήριο που έχει να κάνει με την θεάρεστη συνήθειά μας να κοιμόμαστε πάνω στους αγαπημένους μας ανθρώπους. Ναι ναι, πολύ συχνά λαμβάνω μηνύματα με βασικό θέμα “Μα Τσίτσο μου γιατί άραγε οι γάτες κοιμούνται πάνω μας; Το βρίσκω πολύ αλλόκοτο!

Ε λοιπόν έχω να σας πω ότι μπορεί αυτή η συνήθεια να μοιάζει αλλόκοτη στα δικά σας ανθρώπινα μάτια, αλλά από τη δική μας οπτική αυτή η συμπεριφορά είναι εντελώς φυσική! Και εδώ είναι που παρεμβαίνει ο Τσίτσος (ενίοτε μου αρέσει να μιλάω για μένα σε τρίτο πρόσωπο – δίνει μια αίσθηση μεγαλοπρέπειας) για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και τη δική μας πλευρά. Ας ψαχουλέψουμε λοιπόν το εν λόγω θέμα:

Γιατί λοιπόν το μικρό σας αιλουροειδές αρέσκεται να κοιμάται πάνω σας;

1. Μας δίνει μια αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το παραπάνω είναι χρήσιμο να δούμε πόσο διαφορετικά είναι τα μοτίβα του ύπνου στον άνθρωπο και στη γάτα.

O άνθρωπος (όπως πολύ καλά ξέρετε) συνήθως κοιμάται μια φορά την ήμερα (ή και δύο ενίοτε) και για πολλές ώρες κάτι που δεν συμβαίνει στις γάτες. Εκείνες επιδίδονται σε δεκάδες μικρούς υπνάκους (nap) που είναι πολύ ελαφριοί. Γιατί; Γιατί η γάτα ως θηρευτής που σέβεται τον εαυτό της έχει πάντα το ένα μάτι μισάνοιχτο. Μήπως περάσει κάποιο ζουμερό ποντικάκι από το χωλ, ώστε να το αρπάξει. Και ακόμη περισσότερο ως δυνητικό θήραμα για άλλους θηρευτές πρέπει πάντα να προσέχει! Μην τυχόν και της κάνει επίθεση κανένα αιμοβόρικο κοπάδι από ύαινες που μπορεί να παραμονεύουν στην κουζίνα! Γι’ αυτό και ακολουθεί αυτό το πρότυπο ύπνου που αναπληρώνει τα επίπεδα ενέργειάς της και παράλληλα την προφυλάσσει!

Έχοντας πει τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι ο ύπνος πάνω στον (πάντα ασφαλή) χιούμαν της προσφέρει μια αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας από τους κινδύνους που προαναφέραμε!

2. Είμαστε λάτρεις της ζεστασιάς

Όπως ακριβώς η γάτα λατρεύει τον ήλιο για την ζέστη που της προσφέρει έτσι απολαμβάνει και τον ύπνο πάνω σε ένα ανθρώπινο σώμα γιατί και αυτό εκπέμπει ζεστασιά! Και ας μην ξεχνάμε ότι όταν η γάτα κοιμάται η θερμοκρασία της πέφτει οπότε μια εξωτερική πηγή θερμότητας μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τη διατήρηση της θερμοκρασίας της!

Στην ίδια λογική μπορείτε να δείτε μια γάτα να κοιμάται πάνω στο (σκληρό) πάτωμα που όμως το χτυπάει ο ήλιος παρά σε μια πιο αναπαυτική επιφάνεια! Ζέστη vs Άνεση σημειώσατε 1!

3. Οφείλουμε να οριοθετήσουμε την περιοχή μας

Όπως και τα υπόλοιπα αιλουροειδή έτσι και η γάτα είναι ένα πλάσμα χωροκτητικό που έχει μεγάλη ανάγκη να μαρκάρει την περιοχή του. Το καλύτερο μέσο για να μαρκάρει την περιοχή του είναι φυσικά οι μυρωδιές της. Ξαπλώνοντας πάνω στον άνθρωπό της η γάτα απλώνει τις μυρωδιές πάνω στο κορμί του και μαρκάρει το .. κρεβάτι της!

4. Μας βοηθάει να συνδεόμαστε με τον άνθρωπο

Κυκλοφορεί η φήμη ότι η γάτα είναι ένα ον αντικοινωνικό, ψυχρό, μοναχικό. Πρέπει όμως να σας πω ότι αυτό δεν ισχύει εν γένει. Αντίθετα, η γάτα είναι ικανή για μπόλικη τρυφεράδα και δεν είναι λίγες οι φορές που αναζητά την κοινωνική επαφή. Δεν είναι τυχαία η εικόνα που γατούλες (που συνδέονται με φιλιά) κοιμούνται χρησιμοποιώντας η μια την άλλη για κρεβάτι!

Με την ίδια λογική επιδιώκουμε τη σύνδεση με τον άνθρωπο επιλέγοντας να κοιμηθούμε πάνω στο κορμί του. Πάρτε το σαν κομπλιμέντο, είναι ο δικός μας σιωπηλός τρόπος να σας πούμε “Σε εμπιστεύομαι και σε αγαπώ”!

5. Πιθανώς η επιλογή του να κοιμόμαστε πάνω σας να οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες

Έχει βρεθεί μετά από μελέτες ότι όταν ο σκύλος έρχεται σε στενή επαφή με τον άνθρωπό του εκκρίνει την ορμόνη της ευχαρίστησης, την οξυτοκίνη και νιώθει προφανώς όμορφα. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ακόμη κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι παρεμφερές και στις γάτες!

Έχοντας πλέον σκιαγραφήσει αρκετά ικανοποιητικά το γιατί κοιμόμαστε πάνω σας, θα ήθελα να προσθέσω και ετούτο το συγκινητικό για να κλείσω αυτό το άρθρο: Έχετε παρατηρήσει που πολλές φορές κοιμόμαστε με την πλάτη στραμμένη προς εσάς; Νομίζετε ότι είναι δείγμα, αδιαφορίας, αγένειας ή ψυχράδας; Ε λοιπόν δεν είναι! Αντιθέτως σε αυτή την περίπτωση έχοντας τα νώτα μας καλυμμένα (μια και εσείς που σας εμπιστευόμαστε βρίσκεστε πίσω μας) παραμένουμε σε επαγρύπνηση για οποιαδήποτε επίθεση μπορεί να συμβεί από την αντίθετη κατεύθυνση και έτσι προστατεύουμε και εμάς αλλά και εσάς καθώς απολαμβάνουμε το υπνάκο μας!

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΙΤΣΟΣ:

Χαίρετε! Είμαι ο Τσίτσος, η γάτα πριγκίπισσα και ζω στα ανάκτορα μου, κάπου στη Χίο. Διοικώ με μαεστρία μια αποικία από δεκαέξι γάτες και κάποιες περιφερειακές αποικίες με περίπου άλλες εβδομηνταπέντε. Βρίσκομαι εδώ για να σας επικοινωνήσω τα πορίσματα της εμπειρίας μου από τη συνύπαρξη μαζί τους!


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΤΣΙΤΣΟ:

Υποστηρίξτε τον Τσίτσο για τη σίτιση και φροντίδα 90 γατών και 5 σκύλων, με όποιο ποσό επιθυμείτε πατώντας εδώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα & νέα από το Teacher’s Pet – Boutique Pet Shop.