εκπαίδευση κουταβιού στην τουαλέτα

Αρχικά, καλώς δεχτήκατε το νέο σας σκυλάκι!

Ένα από τα πρώτα πράγματα που καλείστε να του μάθετε είναι η εκπαίδευση κουταβιού στην τουαλέτα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το κουτάβι σας δεν μπορεί να βγει βόλτα μέχρι να τελειώσει τον αρχικό εμβολιασμό του, καθώς είναι ευάλωτο σε ασθένειες που μπορεί να μεταφέρουν άλλοι σκύλοι ή άλλα ζώα. Για να βγείτε την πρώτη σας βόλτα θα πρέπει να πάρετε το ΟΚ από τον κτηνίατρό σας. Μέχρι αυτή την πρώτη βόλτα λοιπόν, η εκπαίδευση κουταβιού στην τουαλέτα ξεκινά από το σπίτι. Είναι μία διαδικασία που απαιτεί πολλή υπομονή, δέσμευση & συνέπεια από τη δική σας πλευρά.

> Εκπαίδευση Κουταβιού στην Τουαλέτα: προετοιμαστείτε για ατυχήματα

Θεωρήστε δεδομένο ότι θα συμβούν ατυχήματα και προετοιμαστείτε κατάλληλα. Η σωστή διαχείριση αυτών των ατυχημάτων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της εκπαίδευσης. Μαζέψτε πράγματα που δεν θέλετε να λερωθούν και μην επιτρέπετε στον σκύλο σας την πρόσβαση σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού χωρίς επίβλεψη.

> Εκπαίδευση Κουταβιού στην Τουαλέτα: καθορίστε το σημείο της τουαλέτας

Καθορίστε το σημείο το οποίο ο σκύλος σας μπορεί να χρησιμοποιεί ως τουαλέτα. Το σημείο αυτό ιδανικά πρέπει να βρίσκεται εκτός του σπιτιού π.χ. στο μπαλκόνι ή σε κάποιον άλλο ασφαλή εξωτερικό χώρο του σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση το σημείο της τουαλέτας πρέπει να βρίσκεται μακριά από τα μπολ φαγητού-νερού & το κρεβάτι του σκύλου, καθώς οι σκύλοι από ένστικτο δεν λερώνουν εκεί που τρώνε & κοιμούνται. Μπορείτε στο σημείο της τουαλέτας να στρώσετε τις ειδικές επιδαπέδιες πάνες για σκύλους, οι οποίες συνήθως είναι εμποτισμένες και με ειδικό προσελκυστικό. Ένας άλλος τρόπος να παροτρύνετε το κουτάβι σας να πηγαίνει στην πάνα, είναι να τη βρέξετε με λίγα από τα ούρα του.

> Εκπαίδευση Κουταβιού στην Τουαλέτα: φτιάξτε ένα καθημερινό πρόγραμμα

Για την εκπαίδευση κουταβιού στην τουαλέτα πρέπει να ορίσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες ώρες για τάισμα, παιχνίδι και φυσικά τουαλέτα. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα κουτάβια μπορούν να κρατήσουν την ανάγκη τους για τόσες ώρες όσοι και οι μήνες της ηλικίας τους. Για παράδειγμα ένα κουτάβι 2 μηνών μπορεί να κρατηθεί για περίπου 2 ώρες. Αυτό σταματά να ισχύει περίπου στην ηλικία των 8 μηνών. Μην εξαντλείτε αυτά τα διαστήματα γιατί τότε αυξάνετε τις πιθανότητες ατυχημάτων.

> Εκπαίδευση Κουταβιού στην Τουαλέτα: ταΐστε συγκεκριμένες ώρες

Καθορίστε συγκεκριμένες ώρες φαγητού. Ανάλογα με την ηλικία τους τα κουτάβια μπορεί να χρειάζονται 2, 3 ή ακόμα και 4 γεύματα μέσα στην ημέρα. Το να ταΐζετε το κουτάβι σας συγκεκριμένες ώρες διευκολύνει ιδιαίτερα την εκπαίδευση για την τουαλέτα. Επίσης, αφήνουμε το μπολ με το φαγητό στη διάθεση του σκύλου μας για 15-20 λεπτά και μετά το παίρνουμε μέχρι το επόμενο γεύμα.

> Εκπαίδευση Κουταβιού στην Τουαλέτα: σημάδια ότι το κουτάβι θέλει τουαλέτα

Τα κουτάβια έχουν περισσότερη ανάγκη για τουαλέτα μετά τον ύπνο, κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος του παιχνιδιού και φυσικά μετά το νερό και το φαγητό. Οπότε τις συγκεκριμένες στιγμές είμαστε κοντά τους και σε επιφυλακή.

Επίσης, υπάρχουν μερικά σημάδια ότι το κουτάβι μας θέλει να πάει τουαλέτα, τα οποία είναι καλό να γνωρίζετε ώστε να δράσετε αμέσως μόλις τα δείτε. Αυτά μπορεί να είναι το γαύγισμα, το γρατζούνισμα, η ανησυχία & όταν το δείτε να μυρίζει ή να κάνει κύκλους. Μόλις δείτε κάποιο από αυτά τα σημάδια αμέσως βάλτε το λουρί στον σκύλο σας και οδηγήστε τον στην τουαλέτα. 

> Εκπαίδευση Κουταβιού στην Τουαλέτα: επιβραβεύστε την κατάλληλη στιγμή

Επιβραβεύστε το κουτάβι με λιχουδιές ή λεκτική επιβράβευση αμέσως μόλις κάνει την ανάγκη του στο ενδεδειγμένο σημείο και όχι αφού επιστρέψετε μέσα στο σπίτι. Η άμεση επιβράβευση είναι πολύ σημαντική καθώς επιτρέπει στον σκύλο να συνδέσει την επιβράβευση που λαμβάνει με τη συγκεκριμένη ενέργεια. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι το κουτάβι έχει τελειώσει με την τουαλέτα προτού εσείς ξεκινήσετε τα μπράβο και τα λοιπά, γιατί εάν το κάνετε νωρίτερα είναι πολύ πιθανό να αποσπάσετε την προσοχή του και να το κόψετε στη μέση, με συνέπεια μόλις μπείτε στο σπίτι να του φύγουν τα υπόλοιπα που δεν πρόλαβε να κάνει.

> Εκπαίδευση Κουταβιού στην Τουαλέτα: βραδινός ύπνος

Τα περισσότερα κουτάβια μπορούν να κοιμηθούν αρκετές ώρες χωρίς να χρειαστεί να πάνε τουαλέτα. Ωστόσο εάν το κουτάβι σας ξυπνήσει το βράδυ διαχειριστείτε το με ηρεμία και μην το ξεσηκώσετε γιατί θα θεωρήσει ότι είναι ώρα για παιχνίδι και δεν θα ξανακοιμηθεί. Ανάψτε όσο το δυνατόν λιγότερα φώτα, μην του μιλάτε ιδιαίτερα και οδηγήστε το στην τουαλέτα. Όταν τελειώσει γυρίστε το στο κρεβατάκι του και αφήστε το να συνεχίσει τον ύπνο του, όπως κι εσείς τον δικό σας.

> Εκπαίδευση Κουταβιού στην Τουαλέτα: περιορισμός για λιγότερα ατυχήματα

Περιορίστε το κουτάβι σας σε συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού ή ακόμα και σε ένα crate εφόσον βέβαια έχει ήδη εκπαιδευτεί για την παραμονή του σε αυτό, για τις ώρες που δεν έχετε τη δυνατότητα να το επιβλέπετε. Φυσικά, ακόμα κι όταν είναι στο crate να θυμάστε ότι το κουτάβι πρέπει να βγαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να πηγαίνει τουαλέτα. Εάν επιλέξετε να αφήσετε ελεύθερο το κουτάβι σας μέσα στο σπίτι, τότε πρέπει να το παρατηρείτε συνεχώς ώστε να αποφύγετε ενδεχόμενα ατυχήματα.

> Εκπαίδευση Κουταβιού στην Τουαλέτα: σωστή διαχείριση ατυχημάτων

Τα ατυχήματα είναι μέρος της διαδικασίας και είναι βέβαιο ότι θα συμβούν. Το σημαντικό εδώ είναι να δούμε ποια είναι η δική σας σωστή αντίδραση.

Αρχικά διατηρήστε την ψυχραιμία σας! Ποτέ δεν μαλώνουμε τον σκύλο μας και φυσικά δεν συζητάμε καν την τακτική του να τρίβουμε τη μούρη του σκύλου στις ακαθαρσίες όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί δήθεν για να μάθει. Όχι μόνο δεν θα μάθει αλλά το μόνο που θα πετύχετε με το μάλωμα είναι να κάνετε τον σκύλο σας να λερώνει κρυφά όταν δεν τον βλέπετε ή ακόμα και να τρώει τα κακά του για να μην τα βρίσκετε. Ο σκύλος την ώρα που τον μαλώνετε συνδέει το μάλωμα με το ότι έκανε την ανάγκη του και όχι με το ότι έκανε την ανάγκη του στο λάθος σημείο. Επίσης, δεν μαλώνουμε τον σκύλο για ένα ατύχημα που ανακαλύπτουμε εκ των υστέρων. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και το μόνο που πετυχαίνετε είναι να υπονομεύετε τη σχέση με τον σκύλο σας.

Όταν λοιπόν δούμε ότι το κουτάβι κάνει την ανάγκη του σε κάποιο λάθος σημείο, χωρίς να πάθουμε υστερία και χωρίς φωνές, το παίρνουμε και το μεταφέρουμε στο σημείο της τουαλέτας. Περιμένουμε να τελειώσει με την ανάγκη του στο σωστό σημείο και επιβραβεύουμε. Ακόμα και μία σταγόνα να κάνει στο σωστό σημείο, το επιβραβεύουμε.

Να θυμάστε ότι είναι πολύ σημαντικό μετά από κάποιο ατύχημα να καθαρίσετε σχολαστικά τα σημεία εκτός τουαλέτας που λέρωσε το σκυλάκι σας είτε με νερό και ξύδι είτε με τα ειδικά καθαριστικά που θα βρείτε σε εξειδικευμένα pet shops. Αυτό το κάνουμε γιατί πρέπει να εξαλειφθεί η μυρωδιά που αφήνουν οι ακαθαρσίες του και η οποία θα το προσελκύσει και πάλι στο ίδιο σημείο. Γι’ αυτό σας ξαναλέω ότι η επιτήρηση του σκύλου σας είναι πολύ σημαντική ώστε να προλαβαίνετε τα ατυχήματα προτού αυτά συμβούν.

> Εκπαίδευση Κουταβιού στην Τουαλέτα: τι να κάνετε εάν λείπετε πολλές ώρες

Εάν δεν έχετε αποκτήσει ήδη κουτάβι αλλά το σκέφτεστε, τότε ίσως είναι καλύτερη ιδέα ένας ενήλικος σκύλος που δεν χρειάζεται να περάσει από αυτό το στάδιο εκπαίδευσης. Εάν τώρα έχετε ήδη αποκτήσει κουτάβι, τότε το ιδανικό και σωστότερο σενάριο θα ήταν να αναλάβει κάποιος άλλος να βγάζει το κουτάβι σας έξω από τον χώρο περιορισμού του και να το οδηγεί στην τουαλέτα όσο εσείς λείπετε. Εάν ούτε αυτό μπορεί να συμβεί, τότε η έσχατη λύση είναι να έχετε άλλο ένα σημείο για τουαλέτα εντός του σπιτιού. Όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι δυστυχώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να επιμηκύνει τον χρόνο εκπαίδευσης του κουταβιού σας στο θέμα της τουαλέτας. Σε αυτή την περίπτωση περιορίστε το κουτάβι σας σε ένα αρκετά ευρύχωρο σημείο όπου θα υπάρχει χώρος για το κρεβατάκι και τα παιχνίδια του αλλά και ένα ξεχωριστό σημείο όσο πιο μακριά γίνεται για τη τουαλέτα του, όπου και μπορείτε να τοποθετήσετε τις ειδικές επιδαπέδιες πάνες για κατοικίδια.

> Πότε η εκπαίδευση κουταβιού στην τουαλέτα πάει καλά

Καταλαβαίνουμε ότι η εκπαίδευση του σκύλου για την τουαλέτα πάει καλά όταν τα ατυχήματα στο σπίτι γίνονται όλο και λιγότερα. Επίσης, το κουτάβι ξεκινά να μας δίνει σήμα όταν θέλει να πάει τουαλέτα και κάνει την ανάγκη του όλο και πιο γρήγορα μόλις του δώσουμε πρόσβαση στην τουαλέτα.

Στο Teacher’s Pet – Pet Shop θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για το κουτάβι σας, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για την αρμονική σας συμβίωση.

Προσφέρουμε αυθημερόν pet shop delivery σε συνεργασία με το efood και τη wolt.

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα άρθρα για σκύλους.