Ξηρά Τροφή Σκύλου

Η ξηρά τροφή σκύλου είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που καθορίζει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής του σκύλου μας.

Εάν υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι είναι ότι θέλουμε να ζήσουμε μαζί με τους σκύλους μας όσα περισσότερα χρόνια γίνεται. Ευχόμαστε ο σκύλος μας μεγαλώνοντας να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα υγείας, παραμένοντας ενεργητικός και χαρούμενος.

Η ξηρά τροφή σκύλου είναι η κυριότερη πηγή πρόσληψης όλων των συστατικών που διαφυλάσσουν τη ζωτικότητα και προωθούν τη μακροβιότητά του.
 
Μία καλή ξηρά τροφή σκύλου επίσης συμβάλλει:

> στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση ασθενειών, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα
> στην εξασφάλιση άριστης κινητικότητας σε κάθε ηλικία.

Παρόλα αυτά, δυστυχώς πολλές φορές η ξηρά τροφή σκύλου περιέχει κακής ποιότητας συστατικά που είναι μη ανεκτά ή ακόμα και επιβλαβή για την υγεία του σκύλου σας.

Σιτάρι, δημητριακά, πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι, τεχνητές χρωστικές, χημικά συντηρητικά, κακής ποιότητας πρωτεΐνη είναι μερικά μόνο από τα επιβλαβή συστατικά που περιέχονται στην πλειοψηφία των τροφών σκύλου. Μάλιστα η κατανάλωσή τους συνδέεται με προβλήματα στα νεφρά, το συκώτι, την καρδιά αλλά και πολύ σοβαρές ασθένειες.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να αναζητούν ξηρά τροφή σκύλου υψηλής ποιότητας. Το πρώτο συστατικό που πρέπει να αναζητάμε είναι το φρέσκο κρέας το οποίο να προέρχεται από ζώα χωρίς ορμόνες, αντιβιοτικά και στεροειδή.

Μία καλή ξηρά τροφή μπορεί επίσης να περιέχει υδατάνθρακες που προσφέρουν δύναμη και αντοχή σε μορφή απολύτως ανεκτή από τον σκύλο. Τα αγνά λιπαρά επίσης αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Τα καλά λιπαρά μπορεί να προέρχονται ακόμη και από υπερτροφές υψηλής θρεπτικής αξίας όπως καρποί chia, λιναρόσπορος, χαρούπι κ.ά.

Αρκετά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγαπημένοι μας σκύλοι μπορεί να προκύπτουν από την κακή διατροφή.

Μερικές ενδείξεις ότι η ξηρά τροφή που δίνετε στον σκύλο σας δεν του κάνει καλό είναι οι εξής:

> Προβλήματα στο τρίχωμα ή/και το δέρμα
> Καφέ λεκέδες στα μάτια (ιδιαίτερα εμφανές σε σκυλιά με ανοιχτόχρωμο τρίχωμα)
> Έλλειψη ενέργειας
> Μειωμένη όρεξη
> Συχνά και δύσοσμα αέρια
> Δύσοσμα ή/και αραιά κόπρανα
> Συνεχής φαγούρα
> Αλλαγή στο βάρος
> Συνεχή προβλήματα στα αυτιά
> Αίσθηση ότι πεινάει συνέχεια

Ενημερωνόμαστε για τα συστατικά της τροφής που δίνουμε στον σκύλο μας. Διαβάζουμε τη συσκευασία με ιδιαίτερη έμφαση στα συστατικά που αναγράφονται πρώτα, καθώς αυτό σημαίνει ότι καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό της τροφής.

Αρκετοί ιδιοκτήτες σκύλου πιστεύουν ότι οι καλές τροφές είναι και ακριβές. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι μία καλή ξηρά τροφή σκύλου περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Έτσι αρκετές φορές η ποσότητα που πρέπει να δώσετε στον σκύλο σας είναι μικρότερη. Εάν μάλιστα σε αυτό συνυπολογίσετε και τα έξοδα υγείας που εξοικονομείτε από την κατανάλωση μίας κακής ποιότητας τροφής, το μακροπρόθεσμο όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο.

Είστε σίγουροι ότι η τροφή που δίνετε στον σκύλο σας είναι καλής ποιότητας; Δεν έχει σημασία εάν είναι ακριβή ή εάν είναι πολύ γνωστή. Αφιερώστε ελάχιστα λεπτά από τον χρόνο σας και διαβάστε τα συστατικά της ώστε να βεβαιωθείτε.

Στο pet shop μας θα βρείτε προσεκτικά επιλεγμένες τροφές σκύλου. Είμαστε στη διάθεσή σας ώστε να συζητήσουμε για την τροφή που ταιριάζει στις ανάγκες του δικού σας σκύλου. Επίσης, διαθέτουμε και δείγματα τροφών για να τις δοκιμάσετε.

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για σκύλους θα βρείτε πατώντας εδώ.