τι κατοικίδιο να πάρω

Τι κατοικίδιο να πάρω; Μία ερώτηση που ακούμε συχνά στο Teachers Pet και που φυσικά, δεν μπορεί να έχει σύντομη απάντηση.

Ωστόσο, αν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά είναι ότι κάθε απόφαση για απόκτηση κατοικίδιου ζώου πρέπει να λαμβάνετε με απόλυτη υπευθυνότητα. Ένα κατοικίδιο ζώο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που απαιτεί πρώτα από όλα την αγάπη και τον σεβασμό μας.

Πριν αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε “τι κατοικίδιο να πάρω” πρέπει να έχουμε συνειδητοποιήσει την ευθύνη μας απέναντι στο ζωάκι που πρόκειται να αποκτήσουμε. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όχι μόνο θέλουμε, αλλά και ότι μπορούμε να το φροντίσουμε όπως πρέπει.

Και μιας και μιλάμε για ευθύνη και ευαισθησία, καλό είναι τα πρώτα μέρη που θα αναζητήσετε το νέο σας κατοικίδιο να είναι οι φιλοζωικές οργανώσεις και τα καταφύγια ζώων, ειδικά για σκύλο ή γάτα. Είμαστε σίγουροι ότι κάποιο από τα ζωάκια που θα βρείτε εκεί περιμένει να σας δώσει όλη του την αγάπη!

Ένα πρώτο βήμα λοιπόν, είναι αρχικά να ενημερωθούμε για τις ανάγκες των κατοικιδίων τα οποία μας ενδιαφέρουν. Επισκεπτόμαστε ενημερωμένα pet shops όπως το Teachers Pet ή αναζητούμε αξιόπιστες πηγές στο internet. Με αυτόν τον τρόπο θα ενημερωθείτε για τις ξεχωριστές ανάγκες που έχει κάθε κατοικίδιο κι έτσι θα μπορέσετε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Επίσης, η επιλογή του καταλληλότερου κατοικίδιου ζώου πρέπει να γίνει με βάση τα εξής δεδομένα:

> τον διαθέσιμο χώρο που έχετε,
> τον χρόνο που μπορείτε να αφιερώσετε στο κατοικίδιο σας,
> τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε τόσο για την αγορά, όσο και για τη συντήρησή του,
> εάν έχετε ήδη άλλα κατοικίδια ζώα και κατά πόσο το νέο κατοικίδιο μπορεί να συνυπάρξει με αυτά.

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες βασικές πληροφορίες για μερικά από τα δημοφιλέστερα κατοικίδια ζώα.

ΣΚΥΛΟΣ

Ο σκύλος ως κατοικίδιο είναι πιστός, στοργικός και παιχνιδιάρης. Θα σας προσφέρει ατελείωτη και ανιδιοτελή αγάπη. Ωστόσο, χρειάζεται πολλή φροντίδα και ποιοτικό χρόνο μαζί σας. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσετε:

> στην επιλογή μίας καλής ξηράς τροφής, ανάλογα με την ηλικία του
> στα παιχνίδια απασχόλησης, ειδικά τις ώρες που λείπετε
> στις συχνές βόλτες που θα του προσφέρουν την άσκηση που χρειάζεται
> στον συχνό καλλωπισμό του που θα τον κρατήσει υγιή και χαρούμενο

Οι καθορισμένες επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι επίσης απαραίτητες, οπότε πρέπει να τις συνυπολογίσετε στον προγραμματισμό σας.

ΓΑΤΑ

Η γάτα ως κατοικίδιο είναι ανεξάρτητη, ενεργητική, παιχνιδιάρα και στοργική. Δεν προσκολλάται στον ιδιοκτήτη της όπως ο σκύλος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει ανάγκη την προσοχή σας. Αντίθετα, θα διαπιστώσετε ότι σας αναζητά πολλές φορές είτε για να παίξετε μαζί της, είτε για να κουλουριαστεί στην αγκαλιά σας. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσετε:

> στην επιλογή μίας καλής ξηράς τροφής, ειδικά σχεδιασμένης για γάτες,
> σε παιχνίδια που της επιτρέπουν να εκτονώνει την ενέργειά της,
> στο ονυχοδρόμιο όπου θα μπορεί να ακονίζει τα νύχια της,
> στο συχνό βούρτσισμα που θα την κρατήσει υγιή και χαρούμενη.

Η στείρωση και οι καθορισμένες επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι επίσης απαραίτητες, οπότε πρέπει να τις συνυπολογίσετε στον προγραμματισμό σας.

ΠΤΗΝΑ

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι φτερωτοί μας φίλοι: καναρίνια, παπαγάλοι, παραδείσια πουλιά και τόσα ακόμα. Αν και όλα πτηνά, το κάθε είδος έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Διαβάστε αναλυτικά για το είδος πτηνών που θέλετε, πατώντας τους σχετικούς συνδέσμους που θα βρείτε παρακάτω.

> Καναρίνια ως κατοικίδια, πατήστε εδώ.
> Παπαγαλάκια Budgie ως κατοικίδια, πατήστε εδώ.
> Παπαγαλάκια Lovebirds ως κατοικίδια, πατήστε εδώ.
> Παπαγάλοι Κοκατίλ ως κατοικίδια, πατήστε εδώ.
> Ζεμπράκια (παραδείσια πουλιά) ως κατοικίδια, πατήστε εδώ.

ΚΟΥΝΕΛΑΚΙΑ ΜΙΝΙ

Τα αξιολάτρευτα κουνελάκια μίνι είναι υπέροχα κατοικίδια. Διαβάστε περισσότερα για τα κουνελάκια μίνι ως κατοικίδια πατώντας εδώ.

ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ ΝΕΡΟΥ

Διαβάστε όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα χελωνάκια νερού ως κατοικίδια πατώντας εδώ.

ΧΡΥΣΟΨΑΡΑ

Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τα χρυσόψαρα ως κατοικίδια και τους πολλούς μύθους που υπάρχουν γι’ αυτά πατώντας εδώ.

Επισκεφθείτε το Teachers Pet για να συζητήσουμε από κοντά για το κατοικίδιο ζώο που σκέφτεστε να αποκτήσετε.