Το Καναρίνι δεν Κελαηδάει

Γιατί το καναρίνι δεν κελαηδάει; Τι έγινε & σταμάτησε; Τι μπορώ να κάνω για να κελαηδήσει ξανά;

Τα καναρίνια επιλέγονται ως κατοικίδια κυρίως για το μελωδικό τους κελάηδισμα. Βέβαια, όσο κι αν η φύση έχει προικίσει τα καναρίνια με αυτό το υπέροχο χάρισμα, για να κελαηδήσουν πρέπει να βρεθούν στις σωστές συνθήκες, λαμβάνοντας τη φροντίδα που χρειάζονται.

Ας δούμε τους συχνότερους λόγους για τους οποίους το καναρίνι δεν κελαηδάει:

> Το καναρίνι δεν κελαηδάει όταν είναι θηλυκό

Τα θηλυκά καναρίνια δεν κελαηδάνε. Μπορεί να ακούσετε κάποια απλά κελαηδίσματα πριν την ενηλικίωσή τους ή την περίοδο αναπαραγωγής. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μιμηθούν το κελαρυστό κελάηδισμα των αρσενικών.

Τα αρσενικά καναρίνια χρησιμοποιούν το κελάηδισμα για να σηματοδοτήσουν και να υπερασπιστούν την περιοχή τους, αποτρέποντας τους αντιπάλους τους. Επίσης, τα αρσενικά καναρίνια κελαηδάνε για να προσελκύσουν τα θηλυκά.

> Το καναρίνι δεν κελαηδάει όταν είναι μικρό

Τα νεαρά αρσενικά καναρίνια αναπτύσσουν πλήρως το κελάηδισμά τους, αφού φτάσουν στην ηλικία των 6-8 μηνών οπότε & ωριμάζουν. Μέχρι αυτή την ηλικία θα ακούσετε τις προσπάθειές τους να κελαηδήσουν και να τελειοποιήσουν το τραγούδι τους, κάτι που είναι γνωστό ως “σαλιάρισμα”. Τα λεγόμενα σαλιαρίσματα είναι μία ένδειξη για να καταλάβουμε ότι το νεαρό καναρίνι μας είναι αρσενικό.

> Το καναρίνι δεν κελαηδάει όταν ζει σε ακατάλληλο κλουβί

Ένα καναρίνι για να κελαηδήσει πρέπει να είναι χαρούμενο & υγιές και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κλουβί του. Πρέπει να είναι ευρύχωρο και διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει στο καναρίνι σας να ανοίγει με άνεση τα φτερά του και να πεταρίζει. Φυσικά πρέπει να φροντίζετε για τη συχνή καθαριότητα του κλουβιού και να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο υπόστρωμα υγιεινής για τις κουτσουλιές του.

> Το καναρίνι δεν κελαηδάει όταν δεν κοιμάται αρκετά

Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι τα πτηνά χρειάζονται αρκετές ώρες ύπνου προκειμένου να παραμένουν υγιή. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι ο ύπνος των πτηνών, ακολουθεί το φως της ημέρας, οπότε φροντίστε οι ώρες ύπνου του καναρινιού σας να μην ξεφεύγουν πολύ από αυτό. Επίσης, μην τοποθετείτε το κλουβί σε χώρους όπου το βράδυ υπάρχει φως γιατί έτσι το καναρίνι σας απορυθμίζεται και δεν μπορεί να κοιμηθεί όπως πρέπει.

> Το καναρίνι δεν κελαηδάει όταν δεν τρέφεται σωστά

Η διατροφή του καναρινιού σας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την καλή του υγεία. Επιλέξτε πλούσια μείγματα σπόρων, τα οποία μπορείτε να εμπλουτίσετε με επιπλέον σποράκια, ανάλογα με την εποχή. Φροντίστε να παρέχετε στο καναρίνι σας όλα τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής όπως είναι η αυγοτροφή, το κόκκαλο σουπιάς κ.λπ. Δώστε του επίσης φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως μήλο, αχλάδι, μπρόκολο, καρότο κ.λπ. 

> Το καναρίνι δεν κελαηδάει όταν έχει στρεσαριστεί

Τα καναρίνια μπορούν να στρεσαριστούν από οποιαδήποτε αλλαγή στο περιβάλλον στο οποίο ζουν. Μερικές καταστάσεις που προκαλούν στρες στα καναρίνια είναι η αλλαγή κλουβιού, οπότε θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να το συνηθίσουν ή το να μεταφέρουμε το κλουβί τους σε άλλο σημείο. Πολύ στρεσογόνες διαδικασίες είναι και οι επιθέσεις από άλλα ζώα, όπως σκύλους, γάτες ή άλλα μεγαλύτερα πτηνά.

> Το καναρίνι δεν κελαηδάει όταν έχει πτερόρροια

Η πτερόρροια είναι η διαδικασία κατά την οποία το καναρίνι αντικαθιστά το φτέρωμά του. Η φυσιολογική πτερόρροια ξεκινά γύρω στα μέσα καλοκαιριού και ολοκληρώνεται το φθινόπωρο. Αυτή την περίοδο είναι σχεδόν σίγουρο ότι το καναρίνι θα σταματήσει να κελαηδάει, καθώς πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί πολλή ενέργεια από εκείνο. Εάν τώρα δείτε ότι το καναρίνι χάνει πολλά φτερά τον υπόλοιπο χρόνο, τότε μιλάμε για παθολογική πτερόρροια οπότε και πρέπει να συμβουλευτείτε πτηνίατρο ή κάποιο εξειδικευμένο pet shop.

> Το καναρίνι δεν κελαηδάει όταν είναι άρρωστο

Η αλλαγή στη συμπεριφορά του καναρινιού σας μπορεί να σημαίνει ότι είναι άρρωστο. Μερικές ενδείξεις ασθένειας είναι: νερουλές κουτσουλιές ή κουτσουλιές διαφορετικού χρώματος, να τρώει λιγότερο, να είναι φουσκωμένο, να κάθεται στον πάτο του κλουβιού, το ράμφος του να μένει ανοιχτό κ.λπ. Στην περίπτωση που διαπιστώσετε οποιαδήποτε αλλαγή στις συνήθειες του καναρινιού σας συμβουλευτείτε άμεσα πτηνίατρο ή κάποιο εξειδικευμένο pet shop.

Ένα καναρίνι που κελαηδάει καθημερινά, συνήθως είναι ένα ευτυχισμένο και υγιές πουλί. Όταν το καναρίνι δεν κελαηδάει μας δείχνει ότι κάτι του συμβαίνει. Το σημαντικό είναι να το αντιληφθούμε νωρίς και να εντοπίσουμε την πραγματική αιτία που το προκαλεί.

Για ακόμα πιο εξειδικευμένες συμβουλές σχετικά με τα καναρίνια σας ελάτε στο Teacher’s Pet, το εξειδικευμένο boutique pet shop που έχουμε στην Ηλιούπολη.

Μπορείτε να παραγγείλετε και μέσω efood και να παραλάβετε σε λίγα μόνο λεπτά!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για πτηνά.